Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Konference OSN o financování adaptačních opatření

Datum: 08.10.2022

PreCOP

Od 6. do 18. listopadu se pod egyptským předsednictvím sejde v Šarm aš-Šajchu 27. Konference OSN o změně klimatu (COP27), kde bude Česká republika reprezentovat Evropskou unii. Na začátku října proto Demokratická republika Kongo uspořádala předcházející ministerské zasedání (pre-COP) v Kinshase. Informovalo tom ministerstvo životního prostředí. 

Hlavním tématem bylo jednání o financování Zeleného klimatického fondu, ze kterého mohou čerpat rozvojové státy, na něž změny klimatu především dopadají. České předsednictví Evropské unie zastupoval Jan Dusík, náměstek pro řízení sekce ochrany klimatu ministerstva životního prostředí a vládní zmocněnec pro mezinárodní jednání o klimatu.

„Diskuse ministrů v Kinshase byla důležitá pro nalezení společných rysů a lepší pochopení rozdílů a způsobů, jak je můžeme překlenout. Tyto konzultace pomohou při dolaďování mandátu EU a pro řízení složitých jednání v Šarm aš-Šajchu příští měsíc. Jsem povzbuzen tím, že všichni ministři projevují odhodlání jednat a zajistit, aby konference COP27, s podtitulem africká, byla úspěšná,“ řekl Jan Dusík.

Více než 50 ministrů a dalších zástupců se v Kinshase shodlo, že nadcházející konference COP27 bude zaměřena na důsledné plnění stávajících závazků a programů dohodnutých na předcházející konferenci v Glasgow. Podle Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu mají smluvní strany od roku 2020 rozvojovým státům poskytnout 100 miliard dolarů ročně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři × 5 =