Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Úpravna vody Machnín zajistí pro region dostatek kvalitní vody

Datum: 20.07.2023

Prvni_etapa-Prachatice

Komplexní modernizace úpravny zajistí dostatek pitné vody a pomůže vypořádat se s dopady sucha a důlní činností polského dolu Turów v oblastech Hrádecka a Chrastavska v Libereckém kraji. Rekonstrukce si vyžádá 164 milionů, na další opatření proti úbytku vody je ve Fondu Turów 896 milionů korun. Investorem je Severočeská vodárenská společnost. Informoval o tom Deník. 

SVS uvedla, že bude v areálu úpravny rekonstruován hlavní objekt budovy úpravny vody a objekt kalové nádrže. „Rovněž budou vybudovány nové inženýrské sítě jako je vodovod, kanalizace a elektrorozvody a související objekty na nich. Bude provedena celková rekonstrukce technologie úpravy vody, nahrazena stávající zastaralá zařízení moderními technologiemi pro zajištění konstantní kvality vyrobené pitné vody a současně umožňující automatizaci provozu,“ vysvětlil generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Vodohospodáři navrátí úpravně význam i lesk

Stavební akce byla zahájena na začátku června, hotovo má být v červnu 2025. Budova úpravny byla v provozu od třicátých let minulého století. Jak dále vysvětlili vodohospodáři, postupně byla rozšiřována zdrojová oblast podzemních vrtů a byla rozšířena linka úpravny vody včetně rozšíření o přístavbu budovy. Úpravna je posledních osmnáct let mimo provoz a využívána pouze jako předávací místo pro převod vody z vodojemu Ruprechtice (resp. ÚV Bedřichov) do vodojemu Kryštofovo údolí, případně do vodojemu Svatý Ján (Chrastava, Hrádek nad Nisou a Bílý Kostel nad Nisou).

Fond Turów podpoří další projekty v oblasti

„Rekonstrukce úpravny je první předpoklad k tomu, abychom měli dostatek pitné vody do nových vodovodů ve Václavicích a Horním Vítkově. A zároveň bychom měli dostatečný zdroj vody pro Hrádek nad Nisou, který je teď z 60 procent zásobován z vodního zdroje Uhelná, kde voda v posledních desetiletích klesá. Z 35 milionů eur, které přinesla Libereckému kraji Dohoda o Turówu, budou finančně podpořeny kromě rekonstrukce úpravny vody v Machníně také například zvýšení kapacity chrastavského vodojemu Svatý Ján a stavba vodovodů mezi Hrádkem nad Nisou a Václavicemi a z Chrastavy do Horního Vítkova,“ řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Nezbytné zadržení vody v krajině

Účelem Fondu je posílení ochrany životního prostředí České a Polské republiky v okolí polského hnědouhelného dolu Turów, z fondu budou financovány místní a regionální projekty. Podle Půty je to dobrý výsledek česko-polské mezivládní dohody. Klíčová je podpora projektů zaměřených na zadržení vody v krajině. „Projekty na podporu retence budou mít velký vliv na vodu, která je zdrojem pro studny v oblasti, takže se dá říct, že pokud něco můžeme udělat rychleji než nějaké dlouhodobé záměry, tak jsou to právě tyhle malé projekty, které budou umožňovat zasakování srážek,“ doplnil náměstek hejtmana pro životní prostředí Václav Židek (Piráti).

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

2 × 5 =