Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Svědectví z Uhelné: Rypadla svítí do oken a studny vysychají

Datum: 29.05.2021

e5811d6a793138a2bcd023ebb037a89c_resize782440_

Ještě před rokem byl důl skrytý za lesem, ten už ale zmizel a na důl vidíme. Zhoršuje se hluk, největší problém je ale voda. Je absurdní, že spodní voda mizí do dolu, odkud ji potrubí odvádí do řeky, líčí DVTV Milan Starec, obyvatel malé vesnice Uhelná nedaleko hranic s Polskem. Soudní dvůr EU nařídil Polsku, aby zastavilo těžbu v dole Turów, to se ale dosud nestalo.

Žalobu k Soudnímu dvoru EU podala ČR proti Polské republice v únoru. Česko totiž Polsku vytýká, že v souvislosti s rozšířením těžby  porušilo unijní právo. Jak dále uvedlo MŽP, Polsko nejenomže po mezistátním procesu EIA prohlásilo své rozhodnutí EIA do roku 2044 za okamžitě vykonatelné, čímž vyloučilo účinnou právní ochranu vůči tomuto rozhodnutí tak, jak je to standardem ve všech zemích EU podle směrnice o posuzování vlivů záměru na životní prostředí, ale současně prodloužilo povolení k těžbě hnědého uhlí v dole Turów o šest let.

Dále z řízení o vydání  povolení k těžební činnosti do roku 2026 vyloučilo dotčenou veřejnost a neumožnilo soudní přezkum povolení. Polsko také Česku v souvislosti s řízením o vydání báňského povolení do roku 2026 neposkytlo kompletní informace, což je přímým porušením zásady loajální spolupráce podle Smlouvy o Evropské unii. Součástí žaloby byla i žádost o zastavení aktuální těžby uhlí v dole do doby, než Soudní dvůr EU rozhodne.

Více zde. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

šestnáct − třináct =