Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Čeští a polští zástupci jednali o Turówu

Datum: 26.05.2021

foto

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta, maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski, náměstek ministerstva životního prostředí Vladislav Smrž a státní tajemník polského ministerstva státních aktiv Artur Soboń se sešli v budově Krajského úřadu Libereckého kraje.

Klíčovým bodem jednání byl hnědouhelný důl Turów. Soudní dvůr Evropské unie nařídil Polsku zastavit v dole okamžitě dobývání za porušení unijního práva při povolování rozšíření a prodloužení těžby, a to až do doby rozhodnutí soudu o žalobě Česka na Polsko. Polští politici i zástupci energetické společnosti PGE se v páteční reakci na rozhodnutí soudu vyjádřili, že těžbu zastavit nehodlají.

Diskutovalo se o podmínkách, za kterých by bylo Česko ochotné případně stáhnout žalobu na Polsko ve věci neoprávněného rozšiřování a prodloužení těžby v dole. Cílem bylo rovněž nastínit možná řešení sporu. Polsko ústy maršálka Dolnoslezského vojvodství a polského státního tajemníka s předloženým návrhem řešení předběžně souhlasilo.

„Polsko jsme dnes v první řadě vyzvali k respektování rozhodnutí Soudního dvora EU. Pokud tak Polsko neučiní, jsme připraveni Soudu navrhnout takovou pokutu, která bude Polsko motivovat k respektování soudního rozhodnutí. Současně jsme zopakovali podmínky, za kterých jsme ochotni případně stáhnout českou žalobu – jsou to především písemné a současně finanční záruky, že Polsko bude minimalizovat a kompenzovat dopady těžby na Českou republiku. Vedle ovzduší a hluku se jedná především o stav podzemních vod, na které těžba v Turówu dlouhodobě negativně dopadá. Jednali jsme také o způsobu, jak takové záruky zakotvit do formy mezivládní smlouvy, která by samozřejmě obsahovala i podmínky a sankce, pokud by Polsko smlouvu nedodrželo,“ uvedl Smrž.

Podle Martiny Půty byla jednání dobrým signálem ke zdárnému řešení situace. „Věřím, že zdravý rozum zvítězí a podaří se s našimi polským sousedy dosáhnout dohody. Těžba v hnědouhelném dolu Turów se totiž týká obyvatel našeho regionu. Liberecký kraj přicházel s návrhy řešení již několik let a učinil v této věci maximum. Nyní snad nastává čas, kdy řešení bude garantováno smlouvou na úrovni vlád obou zemí,“ doplnil Půta.

Liberecký kraj disponuje studií České geologické služby, která poukazuje na to, že v oblasti Uhelné dochází vlivem polské těžby k ohrožení zdroje pitné vody. Voda tam ubývá velmi výrazně, a to i v obdobích bohatých na srážky, takže je zřejmé, že příčinou úbytku nejsou klimatické změny, řekl dříve Václav Židek (Piráti), krajský radní pro životní prostředí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 − 11 =