Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Tůma z Vršanské uhelné ke strategické přeložce u Mostu

Datum: 03.09.2020

21821-preview-metrostav3

Metrostav přepojuje poslední klíčovou linku Hořanského energetického koridoru – průmyslový vodovod Nechranice v dobývacím prostoru Slatinice na Mostecku. Cílem stavby za 2 miliardy je přeložka deseti nejdůležitějších potrubí v ČR. Podařilo se již přepojit ropovod Družba, páteřní plynovody, produktovody s benzínem a naftou i sítě s produkty chemické výroby. 

Součástí akce jsou linky velmi vysokého napětí, tepelný napáječ a datové či optické kabely. Délka všech nových potrubí dosahuje 60 kilometrů. Jde o sofistikovaný systém chytrého potrubí s armaturními šachtami, softwarem a kontrolními i řídicími prvky. Stavba by měla být dokončena v roce 2021. Následně bude moci investor projektu – těžební společnost Vršanská uhelná (ze skupiny Sev.en Energy) – pokračovat v dobývání hnědého uhlí.

„Nová infrastruktura zásadně vybočuje z laickém představy o inženýrských sítích. Jde o velmi sofistikovaný systém chytrého potrubí s armaturními šachtami, softwarem, optickými kabely a spoustou kontrolních i řídicích prvků. Proto jsme kladli mimořádně přísné nároky nejen na technologie, ale třeba také na řemesla. Speciálním dovednostním testům jsme museli podrobit například najímané svářeče. Z technických zvláštností bych ještě vyzdvihl tenzometry, které hlídají stabilitu svahů a jsou napojené na automatický monitoring v lomu Vršany,“ řekl Vít Tůma z Vršanské uhelné, ředitel projektu výstavba inženýrských sítí Hořanského koridoru

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − 15 =