Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Praha zprovoznila spadiště odpadních vod

Datum: 23.06.2020

0_foto_nahled

Pražská vodohospodářská společnost vlastněná hlavním městem Praha uvádí do provozu nové spadiště odpadních vod v pražské Libni s investičním nákladem zhruba 46 milionů. Stavba s minimálním horizontálním zásahem do prostoru umožní spojit stoky uložené v různých výškách v jednom místě.

Řešení překonání terénního rozdílu je výsledkem spolupráce Pražské vodohospodářské společnosti a projekční kanceláře KO-KA. Parametry řešení testovalo ČVUT a na stavbě se podílely společnosti INOS Zličín a Čermák a Hrachovec.

„Oceňuji, že jsme dovedli opět spojit veřejnou, soukromou i akademickou sféru a podařilo se nám vymyslet toto jedinečné řešení. Potřeba budování kanalizačních soustav v evropských městech vedla mnohdy k originálním technickým řešením, ze kterých jsou dnes zajímavé technické památky. Tato nově zbudovaná stoka je unikátní technickou stavbou, která se těmto technickým památkám vyrovnává kombinací inženýrsky originálního řešení v daném místě a svou maximální účelností. Objem odvedené odpadní vody bude na úrovni menšího města a řešení umožní výsadbu nové zeleně v místech původní soustavy stok,“ řekl náměstek primátora Petr Hlubuček.

E15: Praha loni proinvestovala oproti plánu jen polovinu

Pražský magistrát si na loňský rok naplánoval nejvyšší investice za posledních dvacet let, vyčerpat však dokázal jen zhruba polovinu. Příprava některých investic byla totiž podle magistrátu pomalejší, než radní čekali, a řada z nich se proto přesunula na letošek. S rušením kvůli koronavirové krizi zatím magistrát podle náměstka pro finance Pavla Vyhnánka nepočítá, v dalších oblastech město chystá razantní škrty, uvedl deník E15.

V roce 2019 chtěla metropole proinvestovat přes 18 miliard, nicméně v polovině roku plán snížila o dvě miliardy. Vyčerpat se jí však podařilo jen osm miliard korun. „Děláme všechno pro to, aby se čerpání investic zvýšilo. Loňský rok ale byl zároveň prvním rokem našeho volebního období, a ty věci není možné řešit ze dne na den. Nezdědili jsme žádnou významnou investiční akci, což v minulosti byl třeba tunel Blanka nebo čistírna odpadních vod,“ řekl náměstek pro finance Pavel Vyhnánek.

Největší objem finančních prostředků v tomto roce město plánuje alokovat na stavební práce, přes 9 miliard korun. Druhá největší částka bude směřovat do ICT – celkem 727 milionů korun. Třetí největší objem zakázek, 370 milionů, bude směřovat do zajištění odpadového hospodářství v provozu sběrných dvorů v městských částech nebo odvozu gastroodpadu ze školních jídelen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtrnáct − 6 =