Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Petrovicích se snaží o prodloužení přivaděče pitné vody

Datum: 14.03.2020

pitna-voda-kohoutek_denik-630-16x9-630x350

Petrovice se nacházejí pomezí Jihočeského a Středočeského kraje. Lidem zde vysychají studny a krajina vodu nedokáže zadržet kvůli svému geologickému podloží. Ve hře je prodloužení přivaděče pitné vody z Římova. Informovala o tom Česká televize.

Na Příbramsku se spojili starostové obcí Přeborov, Hrazany, Chyšky, Petrovice, Nechvalice, Počepice a Vysoký Chlumec a společně se snaží vyřešit chybějící vodu ve studních. „Posledních pět let jsou hodně nízké srážky, a to je jediný zdroj pro tuto zásobu vody. A tak už dochází v této oblasti k vážnému nedostatku,“ řekl starosta Petrovice Petr Štěpánek.

V Týnčanech musí místy dovážet vodu v cisternách. Podle geologů je hloubení vrtů v krajině beznadějné. Starostové dotčených obcí tak chtějí přivaděč vody z Římova, který zatím končí v Milevsku. V této souvislosti již požádali o pomoc vedení krajů a stát.

Konkrétně Středočeský kraj významně posiluje infrastrukturu. „Povinnost zajistit odvedení a čištění odpadních vod v aglomeracích nad 2000 obyvatel do 31. prosince 2010 v celém Středočeském kraji byla splněna. Jako splnění povinnosti se považuje připojení alespoň 75 % obyvatel na splaškovou kanalizaci zakončenou kapacitní čističkou odpadních vod,“ uvedla pro portál nasregion.cz Helena Frintová z tiskového oddělení Středočeského kraje.

Podle ní se aglomerací rozumí oblast, v níž jsou obyvatelé nebo hospodářská činnost koncentrovány natolik, že odpadní vody jsou shromažďovány a odváděny do městské čistírny odpadních vod nebo do společného místa vypouštění.

„Hranici aglomerace určují hranice současně zastavěných a zastavitelných území, ve kterých je odpadní voda z hlediska nákladů efektivně shromažditelná. Pokud jsou dvě nebo více těchto území tak blízko, že z hlediska nákladové efektivnosti je výhodnější společné řešení, může z nich být stanovena jedna aglomerace,“ řekla dále Frintová. V kraji výrazně stoupá počet obyvatel. Do rozvíjejících částí okolo Prahy by také měla téct voda z Pražských vodovodů a kanalizací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvanáct + 19 =