Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Praha bude mít další zdroj pitné vody

Datum: 05.03.2024

Praha-noc-4

Praha nechá opravit Halenkovskou studnu s vodárnou Mladých na Zličíně. Po dokončení bude zdroj sloužit jako součást Krizového plánu hl. m. Prahy. Investici za necelých pět milionů odsouhlasili radní, návrh musí schválit zastupitelstvo.

Voda z Halenkovské studny je využívána občasně, zejména v létě k zálivce zeleně, potřebám dobrovolných hasičů na Zličíně nebo k zásobování vodou dětského hřiště. Co do kvality je voda mikrobiologicky nestabilní. Po dokončení propojení Halenkovské studny s vodárnou Mladých se stane součástí stávajícího vodovodu pro veřejnou potřebu a bude připravena k okamžitému využití jako nouzový zdroj pitné vody. „Voda je nejenom životadárná tekutina, ale také strategická surovina. Zajištění dostatečných vodních zdrojů včetně záložních je proto základem pro bezpečnost Prahy a jejích obyvatel,“ doplňuje primátor Bohuslav Svoboda.

Hlavním zdrojem pitné vody pro hlavní město Praha je úpravna vody Želivka, která metropoli zásobuje ze 75% a která vodu upravenou ozonizací do města dopravuje štolovým přivaděčem dlouhým téměř 52 kilometrů. Provoz úpravny byl zahájen v roce 1972 a k zpracování využívá vodu z blízké nádrže Švihov.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva × jedna =