Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Tučapech chybí kvůli suchu pitná voda, pomáhají cisterny

Datum: 03.06.2022

750f7f14-124c-480c-88c8-5d7987e6f866

V jihočeské obci chybí voda, poslední dva víkendy ji musela lidem vozit v cisternách. Jak uvedly Seznam Zprávy, tak poté, co byl kvůli kůrovci vykácený kus lesa, mají Tučapy z hlavního zdroje vody třetinu potřebného stavu. Naplno teď využívají i všechny náhradní zdroje.

„Obec se chce do několika měsíců připojit k soustavě, kterou provozuje Jihočeský vodárenský svaz,“ řekl starosta Pavel Novák (SDH Dvorce).

O víkendech je v obci asi s 800 stálými obyvateli kvůli rekreantům až o 300 lidí víc. Vedení rovněž doporučilo, aby si lidé nenapouštěli bazény. Hlavní zdroj pro napájení vodojemu jsou jímací zářezy, studně, v místní části Brandlín. Místní les však byl vykácen kvůli kůrovci.

„Voda se tam obrovsky odpařuje, to zaprvé. Zadruhé tady za poslední dobu hrozně málo pršelo. V minulém týdnu, kdy Český hydrometeorologický ústav vydal prohlášení, že může spadnout poměrně hodně vody, tak u nás spadlo sedm milimetrů a rybníky vedle jsou na polovičním stavu,“ řekl starosta.

Obec zatím využívá náhradní zdroje, vrty v jižní části obce. Vznikly i proto, kdyby voda chyběla. „Když to těmi vrty tlačíme do vodojemu, prodražuje se ta služba jako taková, protože energie dnes není nic levného. Druhá věc, ty vrty jsou na hraně kapacity. Zatím zabezpečujeme, ale když přijde víkend a najede sem spousta rekreantů, místní se vrátí z práce, tak voda nestačí, a v minulém i předminulém týdnu jsme museli navážet vodu cisternami,“ uvedl starosta.

Vodovod se také nachází v místní části Dvorce. Když dopadnou dobře bakteriální rozbory, obec napojí Dvorce na tento vodovod za několik dní. „Teď využíváme všechny náhradní zdroje, jedeme na maximum. V tuto chvíli máme zajištěnou vodu i za cenu, že o víkendu jednu, dvě cisterny navezeme,“ řekl Novák. O víkendu stoupá spotřeba vody v obci víc než dvojnásobně. Kraj plošná opatření zatím nechystá. „Jednalo se o místní problém, zatím byl i ojedinělý. Stav nedostatku vody podle vodního zákona není v současné době třeba vyhlašovat,“ doplnila ČTK Hana Brožková z kanceláře hejtmana.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

třináct − 9 =