Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Brusel přijal petici proti plánovanému rozšíření polského hnědouhelného dolu Turów

Datum: 09.03.2020

evropska_komise

V Evropském parlamentu ji předali zástupci Libereckého kraje a nevládních organizací, podle kterých Polsko prodloužením provozu dolu a jeho rozšířením porušuje unijní právo. Evropská komise se začala problémem zabývat. Postup Polska ohrožuje přístup tisíců obyvatel českého pohraničí k pitné vodě. Vodarenstvi.cz situaci několik let sleduje.

„Moc možností už nezbývá, a pokud se nevyužije čas několika nejbližších šesti týdnů, tak může polská strana získat licenci od báňského úřadu a tím pádem bude rozšiřovat a težit dál,“ řekl novinářům v Bruselu radní libereckého kraje Jiří Loffelmann. Kraj se podle něj obrátil na Brusel až poté, co se marně snažil s Polskem situaci dlouhodobě řešit.

„Věříme, že už jenom fakt, že komise kauzu sleduje a Polsko je pod drobnohledem, by mohl vést k tomu, že Polsko rozhodnutí (povolující projekt) nevydá,“ uvedla právnička Petra Urbanová z kanceláře Frank Bold, která v případu kraj zastupuje.

Důl by se totiž měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní terénu, spodní část takzvané dobývky by měla být 30 metrů pod hladinou moře. Kraj je skeptický k polskému ujišťování, že rozšíření dolu nebude mít negativní dopad na hluk, prašnost a kvalitu vody na české straně hranice. Na německé straně se obávají, že se budou propadat mosty, cesty a praskat domy. Polská strana již přiznala možný dopad v podobě úbytku podzemní vody směrem k osadě Uhelná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvacet − 3 =