Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Česko-polská spolupráce bude monitorovat podzemní vodu v pohraničí

Datum: 21.12.2023

reka-les

Pardubický kraj informuje o projektu Interreg Česko – Polsko, který bude zkoumat vodní ekosystém v oblasti kladského prolomu a chce usilovat o zjištění aktuálního stavu zásob podzemní vody a její jakosti v pramenných oblastech Tiché Orlice, Moravy a Kladské Nisy. Součástí monitoringu je i identifikace rizik, která ohrožují množství a kvalitu vody.

Přeshraniční spolupráce funguje už od roku 2021 a snaží se o ucelený přístup k ochraně životního prostředí v česko-polském pohraničí. Vodní ekosystém v současné době ohrožuje nejen znečištění, ale i globální oteplování a s ním spojené klimatické sucho, upozorňuje Pardubický kraj. Projekt se proto zaměří na průzkum oblasti kladského prolomu a zjištění aktuálního stavu pramenných oblastí Tiché Orlice, Moravy a Kladské Nisy.

„Celkem budou do hloubky 100 a 150 metrů vybudovány dohromady čtyři průzkumné vrty, které nám napomohou získat detailnější informace. Na základě odběrů vzorků vody budeme schopni zjistit celkové množství a kvalitu podzemní vody. To nám pomůže i ve vytvoření jasných pravidel, jak v se v blízkosti podzemních a povrchových vod chovat, tak aby nebyl narušen zdejší ekosystém. Projekt je pro nás investicí do budoucna, jelikož budeme znát velmi důkladně informace o stavu zásob vody. Budeme tak schopni zjistit, zda bude možné podzemní vodu využít i pro zásobování obyvatel,“ řekl k projektu Interreg krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil.

Foto: Skalnaté údolí Divoké Orlice v místech, kde řeka kousek od Bartošovic v Orlických horách opouští Polsko a směřuje do naší země (vodarenstvi.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × jedna =