Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Hasiči trénovali na Slezské Hartě

Datum: 06.02.2020

ftg_krbr_harta_zachranari0614_14_denik-600

Počasí na konci ledna umožnilo hasičům absolvovat výcvik na přehradě Slezská Harta na Bruntálsku. Hasiči zde testovali „Seabob“  určený pro pohyb na vodě i pod vodou a také čtyřpásový speciál „Hāgglunds“. Informoval o tom Deník.

„Odborná příprava byla obohacena o seznámení s novým prostředkem pro práci na vodě. „Seabob“ je určený pro pohyb na vodě i pod vodou. Elektromotor dodá rychlost až 27 kilometrů v hodině. Ovládání si osvojil každý hasič během několika minut. Při výcviku byl použit rovněž čtyřpásový speciál „Hāgglunds“, uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Hāgglunds je čtyřpásový dvoukabinový speciál. „Vozidlo umožní dojet do takových míst, kam se hasiči nejsou schopni dopravit běžnou technikou,“ doplnil Kůdela.

Po hasičích by měla letos hladinu přehrady brázdit i nová výletní loď pro 45 cestujících. Náklady na ni se vyšplhaly na 14 milionů korun. Provoz elektrické lodě měl být zahájen už v červnu, neměla ale veškerá povolení. Domovský přístav má v Leskovci nad Moravicí. Vlastníkem a provozovatelem lodi je Mikroregion Slezská Harta.

„Tato nádrž se řadí mezi deset největších v republice a nachází se v ochranném pásmu, kde je zakázáno používat plavidla se spalovacími motory. Proto je loď poháněná bateriemi. Její provoz je šetrný k životnímu prostředí a k vodě v nádrži, která se kromě rekreace využívá také jako zdroj vody,“ uvedl loni hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devatenáct + 1 =