Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Liberecký kraj podal kvůli Turówu stížnost k EK

Datum: 25.01.2020

Dul-Turow

Kraj považuje postup Poláků za nezákonný. Polsko totiž v současnosti s českou stranou nespolupracuje a nesouhlas České republiky i veřejnosti s rozšířením těžby se snaží obejít.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta připustil možnost, že polská strana povolí prodloužení těžby v hnědouhelném dole Turów u česko-polské hranice bez ohledu na námitky sousedů v Česku a Německu. Podle něj společnost PGE, která důl vlastní, požádala o prodloužení současného povolení k těžbě platného od roku 1994 o dalších šest let.

„PGE zřejmě spustila záložní plán. Pochopili, že EIA nebude tak rychle, jak ji potřebují. Oni si schválí prodloužení těžby v rozsahu stávajícího dobývacího prostoru a myslím si, že to bude znamenat, že tam žádné přeshraniční projednávání nebude. Že to bude s vyloučením veřejnosti,“ řekl na konci minulého roku Půta.

Podle něj jsou události z posledních dnů důkazem, že pro Poláky je výroba elektřiny z uhlí v Turówě klíčová. Ministerstvo životního prostředí ČR vydalo v listopadu ve spolupráci s Libereckým krajem a Českou geologickou službou nesouhlasné stanovisko k záměru Pokračování těžby ložiska hnědého uhlí Turów.

Ve vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje jsou nadále umístěny podpisové archy petice za záchranu pitné vody v česko-polsko-německém pohraničí. Do konce ledna je možné přidat podpis k petici i v obcích Bílý Kostel nad Nisou, Černousy, Dětřichov, Frýdlant, Heřmanice, Hrádek nad Nisou, Chotyně, Chrastava, Kunratice a Višňová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

6 + šest =