Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Třicet tisíc za informace vedoucí k dopadení pachatele znečistění prameniště v Hulíně

Datum: 09.03.2018

4221115-praha-greenpeace-detox-tour-reka-voda-vzorky-znecisteni_denik-630-630x350

Ve čtvrtek 8. března se kroměřížské vodárny rozhodly vypsat finanční odměnu za informace, jež povedou k dopadení neznámého pachatele, který do prameniště v Hulíně nalil desítky litrů olejovité látky. „Máme velký zájem na tom, aby osoba, která se tohoto zavrženíhodného činu dopustila, byla dopadena,“ prohlásil starosta Kroměříže Jaroslav Němec, který je současně místopředsedou představenstva vodárenské společnosti. Případem se intenzivně zabývá policie.

Neznámá osoba první březnový pátek urazila zámek na bráně plotu, poškodila větrací šachty u montážních vstupů do podzemní komory dvou vrtů, kde pak prostřednictvím hadice nalila do dvou vrtů desítky litrů olejovité látky. Vodaři to zjistili při rutinní kontrole, okamžitě čerpání z Hulína zastavili a přepojili jej následně na náhradní prameniště. Dodávky pitné vody tak nebyly ohroženy. Po zjištění původu látky bude rozhodnuto o postupu při sanaci vrtů a čištění potrubí. Společnost odhadovala škody na stovky tisíc korun. V posledních letech se nejednalo v regionu o první podobný útok.

„Vzhledem k tomu, že takové jednání mohlo mít velmi vážné následky spojené se zásobováním pitnou vodou, přičemž se jedná asi o sto tisíc odběratelů, ale také s ohledem na majetkovou újmu, kterou pachatel způsobil naší společnosti, jsme se rozhodli požádat veřejnost o pomoc. Věříme, že člověk, který ohrozil zdraví občanů, nezůstane nepotrestán,“ zdůraznil předseda představenstva a ředitel VaK Ladislav Lejsal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

šestnáct − jedna =