Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nová úpravna na Třebíčsku za 100 milionů

Datum: 10.09.2021

pitna-voda-kohoutek_denik-630-16x9-630x350

Obce na Třebíčsku mají v plánu postavit novou úpravnu vody, do níž poteče voda z heraltického prameniště a z jedenácti prozatím nevyužívaných vrtů. Díky projektu má být zajištěn dostatek kvalitní pitné vody i v obdobích sucha nebo přívalových dešťů. Dopady záměru již začaly posuzovat úřady.

Jde o dostavbu skupinového vodovodu Třebíčsko a nová úpravna by se měla nacházet u obce Pokojovice. Dotaci na přípravné práce dostal svazek obcí Vodovody a kanalizace Třebíč. Tajemník svazku Karel Nedvědický uvedl, že bude hledat možnosti pro čerpání peněz z dotačních programů také na uskutečnění tohoto projektu s předpokládanými náklady přes 100 milionů korun. Skupinovým vodovodem totiž teče do Třebíče voda z úpraven u Vranovské přehrady, přehrady Mostiště a z prameniště u Heraltic, nicméně jen osm napojených obcí může odebírat vodu z Heraltic.

„V poslední době jsme kvůli extrémům počasí museli dost změnit dosavadní názory na podzemní vodu,” řekl ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti (VAS) Jaroslav Hedbávný. Prameniště u Heraltic patří mezi nejvýznamnější podzemní zdroje pitné vody na Českomoravské vrchovině. Slouží tam úpravna vody pocházející z roku 1938. „Heraltice, tak, jak je známe, by pravděpodobně zůstaly jako vodárenský skanzen, pro exkurze a osvětu vývoje vodárenství,” řekl dále Hedbávný.

Voda z heraltického prameniště byla vyhlášená svojí kvalitou. Mícháním s vodou z vrtů podle něj neutrpí. Nahrazovat podzemní vodu většími dodávkami z přehrad vodohospodáři nechtějí. „Je to voda kvalitní. Pořád chceme, aby se ta podzemní voda využívala v tom množství, které máme,” doplnil Hedbávný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

19 − osm =