Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

MŽP řeší financování měřicí stanice na Bečvě

Datum: 20.12.2023

d8df993d-9986-4446-9b0d-7638d0bc06f3

Více než rok a půl už hlídá kvalitu vody v Bečvě speciální měřicí stanice. Financování provozu je zajištěno pouze do konce tohoto roku. Ministerstvo životního prostředí nyní hledá cestu, jak pro stanici zajistit další finanční prostředky. Podobná situace nastala už v polovině června.

Tématem se zabývá iROZHLAS.cz, který potvrdil, že peníze na provoz, 680 tisíc korun, jsou zajištěné jen do konce roku. Přístroj, který monitoruje znečištění toku, umístil Výzkumný ústav vodohospodářský během loňského léta. Ministerstvo již navrhovalo, aby se o náklady podělilo se Zlínským krajem a Valašským Meziříčím, které s tím však nesouhlasí.

„Připadá nám nespravedlivé, abychom financovali třetinu provozu vzhledem k tomu, že tato měřicí stanice kontroluje kvalitu vody z povodí přesahujícího tisíc kilometrů čtverečních, zatímco plocha katastru  města činí 32,2 kilometru čtverečního,“ uvedl pro iROZHLAS.cz starosta Robert Stržínek (ANO). Město má na preventivním měření velký zájem.

Přínos stanice pro iROZHLAS.cz vyzdvihoval také ředitel výzkumného ústavu Tomáš Fojtík. K rozsáhlé havárii na Bečvě došlo v září 2020, kdy řeku zamořily kyanidy od jedné z okolních firem. Uhynuly desítky tun ryb. Případem se zabývá soud ve Vsetíně. Státní zástupce obžaloval firmu Energoaqua.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna × 2 =