Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

BVK loni vyrobily přes 29 milionů kubíků vody

Datum: 01.08.2023

BVK

V brněnské vodárenské soustavě v roce 2022 vzrostla spotřeba vody. Do Brna přitékalo každou vteřinu 933 litrů vody, což znamená o pět litrů více než v roce 2021. Tržby rostly o 100 milionů na 2,22 miliardy korun. Zisk se zvýšil o osm milionů a činil 108 milionů korun. Informace jsou uvedeny ve výroční zprávě.

Hlavním zdrojem pro město je březovské prameniště, na které druhý rok po sobě dopadlo podprůměrné množství srážek ve srovnání s třicetiletým průměrem do roku 2021, a to 569 milimetrů. Průměr činí 616 milimetrů. Kvůli tomu s výjimkou prvního čtvrtletí pokračoval pokles hladiny podzemní vody tak jako v roce předchozím.

Z Březové loni odteklo do vodárenské soustavy 24,5 milionu metrů krychlových vody, z Víru téměř pět milionů kubíků vody. Loňskou dodávku vody do Brna z Březové ovlivnila havárie prvního přivaděče u Olomučan na Blanensku. Přivaděč byl 73 dní mimo provoz.

Společně s vodou z Březové je základním zdrojem pitné vody pro Brno a okolí Úpravna vody Švařec využívající vodu z nádrže Vír. Provoz využívá nejmodernější technologie, jako jsou filtrace přes granulované aktivní uhlí či ozonizaci. Díky aktivnímu uhlí jsme schopni odstranit problém, jako jsou pesticidy nebo farmaka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 1 =