Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Zasněžená romantika nad Krmelínem u Ostravy

Datum: 13.02.2018

Krmelín-1-805x350

Největší vodojem v Moravskoslezském kraji se nachází nad obcí Krmelín u Ostravy. Jde o místo se zvláštní atmosférou, místo, které má pro většinu obyvatel v obci symbolický význam, místo, které je častým cílem cykloturistům běžkařů a těch, kteří chtějí vyrazit na krátkou procházku. Působivá je lokalita v každém ročním období, platí to také, když je zapadaná sněhem, jako je tomu v současnosti.

Dvoukomorový zemní vodojem, který provozuje a vlastní společnost SmVaK Ostrava má celkovou kapacitu 40 000 metrů krychlových. Je součástí páteřního systému výroby a distribuce pitné vody v Moravskoslezském kraji – Ostravského oblastního vodovodu. Vodojem byl vybudován v roce 1969 z důvodu potřeby uspokojit zvýšenou poptávku po pitné vodě pro Ostravsko.

Přívod pitné vody je možný třemi nezávislými přivaděči, a to jak z Kružberského skupinového vodovodu (zdroj údolní nádrž Kružberk), tak z Beskydského skupinového vodovodu (zdroj údolní nádrž Šance).
Do vodojemu může z různých směrů přitéct až 2 500 litrů pitné vody za sekundu. Největší profil ocelového potrubí přivaděče z Úpravny vody Podhradí je 1 200 milimetrů. Z vodojemu vedou souběžně dvě potrubí do jižní části Ostravy s profilem 1 200 a 800 milimetrů. Každá z komor vodojemu má rozměry 94×37 metrů s výškou 6 metrů.

U areálu jsou umístěny plastiky Rudolfa Valenty Památník vod.
Dubový kříž před areálem je připomínkou 1 150. výročí příchodu Konstantina a Metoděje na Velkou Moravu požehnaný u této příležitosti 6. 7. 2014 ostravsko-opavským biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem. Kříž je poděkováním Bohu za život v obci. Kříž má výšku pět metrů a rozpětí břevna tři metry.

Foto: Boris Renner

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedenáct + 11 =