Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Petrlík: Najít viníka otrávení Bečvy bude těžké

Datum: 17.10.2020

becva-usti-norna-stena-pro-zachyt-uhynulych-ryb-big

Podle vedoucího programu Toxické látky a odpady ekologické organizace Arnika, Jindřicha Petrlíka, už bude těžké dohledat viníka ekologické katastrofy na řece Bečvě, pokud Česká inspekce životního prostředí a policie nemají indicie z dříve odebraných vzorků. Ministr životního prostředí Richard Brabec přitom po události paradoxně prohlásil, že najít pachatele bude otázkou hodin. Tématem se zabýval zpravodajský portál Aktuálně.cz.

„Problém je, že v havárii jsme tak daleko. Kyanidy se poměrně rychle rozpouštějí ve vodách, reagují. Pokud nejsou indicie z těch vzorků, jež odebrala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) po havárii, tak se obávám, že teď jejich hledání už bude záležet jenom na svědectví konkrétních lidí z konkrétních provozů. Ale dohledat to na základě nějakých stop kyanidů bude podle mě složité,” poznamenal Petrlík.

V souvislosti s ekologickou katastrofou se skloňovalo jméno chemičky DEZA. Její vinu však vyloučila policie i ČIŽP. Pozornost vsetínské kriminální policie, která se případem zabývá, se obrátila do areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Národní podnik Tesla zde vznikl před více než 70 lety. Patří mezi legendární značky, vyráběla elektroniku, televizory nebo radiomagnetofony.

„Tesla měla zcela zásadní vliv na celý mikroregion Valašska ve všech oblastech lidského života. Díky ní se povznesla životní úroveň obyvatelstva, stala se celoživotním osudem několika generací,“ poznamenal loni Zdeněk Cvikl z Valašského muzea v přírodě, který byl kurátorem výstavy (Ne)zapomenutá Tesla v roce 2014.

Na jaře 1990, kdy začalo období privatizace, se Tesla rozdělila na 14 samostatně hospodařících jednotek. Dnes zde působí zhruba stovka obchodních společností.

„Je však otázka, jestli to je nějaký ze stávajících provozů, které tam jsou, které mohou používat kyanidy v té své technologii, nebo jestli nemohlo jít o nějaké staré zásoby, které tam zůstaly a které se nedopatřením nebo úmyslně mohly dostat do odpadních vod,” doplnil Petrlík.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × 5 =