Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Tornádo: Dalších 400 milionů na jih Moravy

Datum: 03.07.2021

Hrusky_skladka

Ministr životního prostředí Richard Brabec navštívil Hrušky, kterou na konci června zasáhly ničivá bouře následovaná tornádem. Brabec na jednání s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem představil detaily dotačního programu, který připravilo ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem. Cíl je jasný, co nejrychleji vrátit do dotčených obcí co nejnormálnější život, byť s důsledky katastrofy se budou potýkat řadu let. 

„Následky ničivého tornáda jsou katastrofické, to už bohužel vrátit nelze. Co ale udělat můžeme, je co nejrychleji obnovit běžný život v obcích. Pro obce postižené živelní katastrofou jsme připravili speciální dotační výzvy, ze kterých budou moci zafinancovat obnovu vodohospodářské infrastruktury či obnovu zeleně. Dotace bude stoprocentní a může být vyplacena dopředu jako záloha,“ řekl Brabec.

Podle něj je také záměr, aby obce měly s vyřízením co nejméně práce. Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman bude starostům plně k dispozici. Žádosti budou obce moci podávat už od poloviny července, případně začátku srpna.

„S hejtmanem Grolichem jsme dnes také řešili dočasné skládky, které vznikají na několika místech poblíž postižených obcí, mj. i za obcí Hrušky, a jsou na ně naváženy tisíce tun hlavně stavebního, ale i nebezpečného odpadu z poničených nemovitostí. A odpad neustále přibývá. Přislíbil jsem, že s likvidací skládek kraji pomůžeme. V tuto chvíli jsme na to vyčlenili 200 milionů korun. Likvidační práce zdaleka neskončily. Každopádně se lidé z postižených obcí mohou spolehnout, že je v tom nenecháme,“ okomentoval setkání v Hruškách Richard Brabec.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 − 2 =