Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Ve Volarech musí převařovat vodu

Datum: 20.06.2020

pitna-voda-kohoutek_denik-630-16x9-630x350

Hygienici zakázali ve Volarech na Prachaticku používat pitnou vodu bez převaření. Na vině jsou totiž deště, které ji zakalily a voda tak nesplňuje mikrobiologické parametry. Ve Volarech žije 3800 obyvatel. Informoval o tom portál idnes.cz.

Situací se zabývá společnost Čevak. Do domácností přitéká z vodovodní sítě zakalená voda. Ačkoliv vodu vodohospodáři trvale dezinfikují, měli by ji odběratelé převařovat. Nařízení platí od středy 17. června.

„Lidé by neměli používat vodu bez převaření, s převařením by to neměl být problém. Hygiena nařídila Čevaku, že pro jistotu má dát před školy cisternu. Nemám informaci, že by lidé měli zdravotní problémy. Čevak postupně nabírá vzorky, aby se zjistilo, jestli už je ta voda v pořádku,“ řekla místostarosta Volat Jana Bártová.

Firma Čevak již odstavila závadné zdroje a zahájila plošné odkalování vodovodní sítě. Denně také probíhají odběry vzorků vody. „Zkoumají, z čeho to vzniklo, byly dvě možné věci. Jedna dlouhotrvající deště, druhá rozsáhlá havárie vodovodu, asi přes týden nazpět. Potrubí je desítky let staré, ve špatném technickém stavu, stává se, že praská. Je běžné, že za zimu je deset havárií,“ řekla Bártová.

Podle Čevaku je nutné převařovat vodu určenou k pití, vaření, přípravě nápojů, jídel i k čištění zubů. Převařovat ji lidé nemusí, když myjí nádobí v myčce nebo perou prádlo v pračce. Zároveň Čevak upřesňuje, jak vodu správně převařit, doplnil idnes.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deset + 15 =