Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Eko-voda: z automatů si lidé loni načerpali 2 425 kubíků vody

Datum: 20.10.2022

cisterna_ekoaqua_plni_automat_na_prodej_vody

Z automatů na pitnou vodu společnosti Eko-voda odebírají vodu lidé ve 30 středočeských obcích, loni si z nich do vlastních lahví načerpali 2 425 kubíků vody. Stejný objem má také 1 600 666 jedenapůllitrových PET lahví, které se tím ušetřily. Jak uvedl portál ekolist.cz, voda, kterou do automatů dováží cisterny ze 100 metrů hlubokého artéského vrtu v Káraném u Prahy, splňuje parametry kojenecké vody.

První automat v roce 1993 v Kolíně navrhl, vyrobil a zprovoznil Miroslav Petružálek, který v roce 2016 zemřel. První automat na rohu Jateční a Vávrovy ulice byl vyrobený z pozinkovaného plechu, fungoval jen na pětikorunové mince. Dnešní automaty jsou nerezové, lidé do nich mohou použít všechny typy mincí. Ve Středočeském kraji je automatů nejvíce na Kolínsku, Nymbursku, Praze-východ a Mladoboleslavsku. Poslední tři automaty přibyly zhruba před dvěma lety v Přerově nad Labem, Lysé nad Labem a Milovicích. O dalším rozšíření společnost Eko-voda neuvažuje.

Výrobní cena v řádech statisíců 

Výrobní cena automatu se totiž podle jednatele Miroslava Tichého pohybuje v řádech statisíců a pro ekonomiku provozu je důležité zajistit dostatečný odběr vody. Kvůli nárůstu cen energií a pohonných hmot musela společnost za poslední dva roky dvakrát zdražovat. Provoz podle Tichého prodražuje i pravidelné čištění automatů a cisteren. Společnost má aktuálně sedm zaměstnanců a dvě autocisterny, případné rozšíření by podle Tichého vyžadovalo navýšení. Vodu ve stojanu o obsahu 1 000 litrů s chladicím a vyhřívacím zařízením dezinfikuje UV lampa. V letech 2000 až 2010 vyrábělo podobné automaty v Česku několik výrobců. Například v Třebíči dodnes provozuje automaty přímo místní vodárenská společnost, vodu vede potrubím z podzemního pramene.

Zdroj: ekolist.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

16 − 15 =