Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vodohospodáři připravují Lipno na sezonu

Datum: 18.06.2021

Lipno

Letní sezona je přede dveřmi a vodohospodáři ze společnosti ČEVAK dokončují pravidelné čištění vrtů v oblasti lipenské přehrady. Podle nich se dá očekávat vysoká návštěvnost této turisticky oblíbené lokality. Spolu s tím se až několikrát zvyšuje spotřeba pitné vody. Informovala o tom mluvčí ČEVAK Jitka Kramářová.

Jako jeden z prvních přišel na řadu vrt č. 2 Černá v Pošumaví – Jestřábí. „Jednalo se o kompletní vyčistění vrtu a odkyselovacího filtru. Z něj jsme vytěžili starou vápencovou drť a navezli novou. Má po vyčištění kapacitu 2 litry za vteřinu a byl osazen novým čerpadlem,“ vysvětlil vedoucí provozní oblasti Jih Miroslav Ježík ze společnosti ČEVAK.

Na řadu přijdou další dva vrty, ze kterých teče pitná voda obyvatelům Černé v Pošumaví, Bližné a Jestřábí. Kompletní renovaci má za sebou vrt v Horní Plané, který pochází ze 70. let minulého století a rovněž napomůže lepšímu zásobování pitnou vodou v průběhu letní sezony. Kvůli vybudování dalšího tlakového pásma a rostoucí spotřebě pitné vody nejen v turistické sezoně byla pro posílení vodovodní sítě vystrojena čerpací stanice Blatenská ve Frymburku, doplnila Kramářová.

Hygiena zde také hlásí nejlepší vodu na koupání v Jihočeském kraji. Nejvyšší kvalitu vody registrují u pláží v Horní Plané a Lipně nad Vltavou. „U další lipenské pláže v Černé v Pošumaví má voda mírně zhoršené vlastnosti. Podle aktuálního rozboru je překročena pouze hodnota ukazatele chlorofyl-a,” řekl před několika dny Vratislav Heinige z jihočeské krajské hygienické stanice.

Zhoršenou jakost vody hygienici evidují v Orlíku u tábořiště Podolsko a Radava. „Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat,” doplnil Heinige.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

třináct − 5 =