Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Z vodárny v Karlových Varech volnočasový areál

Datum: 13.04.2024

karlovy-vary-vodarna-revitalizace

V areálu bývalé vodárny v karlovarských Tuhnicicích začaly demolice některých objektů, vznikne zde volnočasový prostor pro všechny generace. Informuje o tom Právo.

Bývalou vodárnu chceme postupně revitalizovat, říká náměstek karlovarské primátorky Miroslav Vaněk (KVC). Vodárna není v provozu 40 let. Město nicméně v současnosti nemá přesný plán, jak bude v přestavbě pokračovat, ani na kolik projekt vyjde. V květnu bude moci veřejnost nahlédnout s průvodcem do odvětrávaných podzemních nádrží, kde se voda usazovala, filtrovala a upravovala. Spekuluje se, že v areálu může v dalších letech stát galerie, prostor pro pumptrack nebo hudební klub a prosklené kanceláře či kavárna.

První vodárna v Karlových Varech byla postavena v roce 1882. Do té doby se voda do města přiváděla z lesních pramenišť, která v létě často vysychala, a rozvíjející se lázeňské město muselo bojovat s nedostatkem vody. Protože nebylo možné využít ve městech či jeho okolí kvalitní podzemní zdroj, rozhodla se městská rada vystavět novou vodárnu v Tuhnicích, která filtrovala vodu z Ohře. Ta vyráběla původně pouze užitkovou vodu, nevhodnou k pití, ale i tak městu významně pomohla. Používala se technologie pomalého filtrování, doplněná v roce 1912 o předčištění na rychlofiltrech.

Foto: Novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvacet + 8 =