Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Fotovoltaika přinese pro VHOS výraznou úsporu

Datum: 08.04.2024

vhos-fotovoltaický-systém

Dceřiná společnost VHOS ze skupiny ENERGIE AG BOHEMIA informuje o tom, že ve svém areálu vybudovala fotovoltaický systém, díky kterému kromě nížení spotřeby elektrické energie sníží až o třetinu uhlíkovou stopu.

„Předpokládaná úspora CO₂ se rovná zhruba 18 vzrostlým stromům, které by se musely každý rok vysadit, aby pohltily množství CO₂, které instalací systému ušetříte. Za dobu životnosti ušetří stejné množství CO₂ jako přibližně půl hektaru lesa. Návratnost investice v tomto kontextu není zásadní, důležitý je pro nás pozitivní vliv na naši přírodu,“ říká technicko-provozní ředitel Petr Kobelka.

Projektová studie byla zadána v roce 2021, po tendru na vítěznou společnost došlo k realizaci ve druhé polovině minulého roku. „Pro vybudování tohoto systému nás přesvědčily ekologické i ekonomické důvody. Z nabízených variant jsme nakonec vybrali tu bez přetoku do sítě, tedy bez baterie. Energii z tohoto systému budeme využívat pro aktuální spotřebu. Celý projekt financujeme z vlastních zdrojů bez dotací. Návratnost odhadujeme za současných podmínek na přibližně devět let,“ vysvětluje Kobelka.

Významné úspory

VHOS fotovoltaiku nainstalovala na stávajících střechách provozních budov. Systém se skládá ze 102 solárních panelů s celkovým výkonem 45,9 kWp. Instalací dojde kromě snížení spotřeby energie také ke snížení uhlíkové stopy o 17,6 tun CO₂ ze současných 54,6 tun za rok, což znamená snížení o 32,2 %.

Společnost se zabývá provozováním vodohospodářské infrastruktury, vodovodních a kanalizačních sítí a čistíren odpadních vod. Dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod zajišťuje pro téměř šedesát tisíc obyvatel Moravskotřebovska, Poličska, Litomyšlska, Jevíčska a Svitavska.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

sedm + tři =