Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Nemocnice Na Homolce ušetří na energiích 30 milionů

Datum: 23.01.2024

budova_nnh_full_5

Pražská nemocnice Na Homolce díky jednomu z největších projektů energetických úspor v České republice ušetří téměř 40 % elektřiny, plynu a vody. Díky tomu uspoří 30 milionů.

V nemocnici Na Homolce probíhá jeden z nejkomplexnějších energeticky úsporných projektů v Česku, který zahrnuje například rozsáhlou modernizaci vytápění, vzduchotechniky a osvětlení. Dodavatel, společnost ENESA z ČEZ ESCO, garantuje minimální roční úsporu 4 200 MWh elektřiny a 8 700 MWh plynu, což při současných cenách činí více než 30 milionů korun ročně. Investice má i ekologický rozměr a znamená roční pokles emisí CO2 o 5 823 tun.

„Základem kvalitní lékařské péče jsou co nejlépe fungující nemocnice se skvělým zázemím. Jsem rád, že řada nemocnic teď řeší modernizace komplexně, včetně dlouhodobých energetických úspor, které omezí plýtvání a umožní využít finance na nákup léků a zlepšení podmínek pro personál i pacienty. Příkladem je právě projekt EPC v Nemocnici Na Homolce, který se doufám stane inspirací pro další zdravotnická zařízení v Česku,“ říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ministerstvo zdravotnictví vnímá úsporu energie jako jednu z klíčových snah vedoucích ke zpomalení klimatických změn a k posílení energetické nezávislosti. „Proto ve vyhlášených dotačních výzvách klademe důraz na komplexní rekonstrukce veřejných budov, které řeší nejen snížení jejich energetické náročnosti, ale zároveň využití obnovitelných zdrojů energie a zlepšení kvality vnitřního prostředí. Renovace proběhne díky dvěma projektům. První z nich pokryje částečné zateplení obvodových stěn, výměnu kotlů nebo například nový systém měření a regulace. Ten druhý pomůže s instalací fotovoltaické elektrárny a částečnou výměnu vzduchotechnických jednotek. Celková výše podpory z Operačního fondu Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám přesahuje 747 milionů korun,“ navazuje na slova Válka ministr životního prostředí Petr Hladík.

Významnou úsporu přinese výměna více než 10 500 svítidel za úsporné LED osvětlení. Součástí projektu je fotovoltaika na střeše pěti objektů o výkonu 303 kWp, navržená tak, aby veškerou vyrobenou elektrickou energii nemocnice spotřebovala. „Jsem velmi rád, že se tento dlouho a pečlivě připravovaný energeticky úsporný projekt podařilo dotáhnout do fáze realizace. Práce ještě neskončily, ale pokud budou pokračovat jako dosud, bez větších komplikací a v nasazeném tempu, poběží nemocnice od května již ve standardním provozu s novým kabátem a v úsporném energeticky efektivním režimu. Modernizace přinese úspory a zlepší kvalitu prostředí, ve kterém pracujeme, a zároveň nám vyřeší do budoucna beztak nutné investice do technologických zařízení budov, a to v řádech několikaset miliónů. Poděkovat chci všem zaměstnancům, díky jejichž trpělivosti a skvělé spolupráci probíhá modernizace nemocnice za plného provozu bez větších komplikací,“ vysvětluje ředitel nemocnice Petr Polouček.

Celková investice v Nemocnici Na Homolce dosahuje téměř 1,1 miliardy. Zateplení, projektová příprava a inženýring si vyžádají 680 milionů, investice do modernizace technologií budov představuje 420 milionů. „EPC projekty jsou pro zdravotnická zařízení ideálním řešením, jak efektivně snižovat náklady na energie i uhlíkovou stopu. Jedná se o energeticky velmi náročné provozy, navíc fungující v nepřetržitém režimu. Vynaložené prostředky se proto dlouhodobě velmi dobře zúročí. Součástí projektu je i energetický management, který si nemocnice nejsou schopny samy zajistit. Jeho úkolem bude zejména sledovat, zda vše běží optimálně a také vytipovat další možné úspory,“ dodává Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO. Modernizace bude dokončena v první polovině roku 2024. Úspory má nemocnice od poskytovatele garantovány do konce roku 2033.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

1 × pět =