Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Krnov: fotovoltaika na vodárenských objektech

Datum: 18.04.2024

Krnov-fotovoltaika

Také Krnov se rozhodl pro instalaci fotovoltaických panelů na pět svých budov. Jedná se například o domov pro seniory, zimní stadion nebo vodárenské objekty. Instalace vyjde na 12 milionů.

Mezi prvními objekty, na kterých bude město fotovoltaiku instalovat, patří budova městského úřadu, Úpravna vody Zlatá Opavice, čistírna odpadních vod, domov pro seniory a zimní stadion. Podle starosty Tomáše Hradila Krnov pro pilotní akce vybralo takové objekty, u nichž se předpokládá, že samy spotřebují většinu vyrobené energie.

Na fotovoltaiku se zaměřuje i řada vodárenských společností. Výraznou úsporu přinese například pro VHOS. Dceřiná firma ze skupiny ENERGIE AG BOHEMIA informovala o tom, že ve svém areálu vybudovala fotovoltaický systém, díky kterému kromě nížení spotřeby elektrické energie sníží až o třetinu uhlíkovou stopu.

„Předpokládaná úspora CO₂ se rovná zhruba 18 vzrostlým stromům, které by se musely každý rok vysadit, aby pohltily množství CO₂, které instalací systému ušetříte. Za dobu životnosti ušetří stejné množství CO₂ jako přibližně půl hektaru lesa. Návratnost investice v tomto kontextu není zásadní, důležitý je pro nás pozitivní vliv na naši přírodu,“ řekl technicko-provozní ředitel Petr Kobelka.

Fotovoltaiku instalovali také v areálu židlochovické čistírny odpadních vod. Ekonomický přínos projektu bude podle provozovatele, Vodárenské akciové společnosti, vyhodnocen na konci roku 2024. Interval je považován za ideální pro objektivní hodnocení efektivity FVE, jelikož energetická bilance se v průběhu roku mění v závislosti na v čase se měnících podmínkách, jako jsou teplota vzduchu, množství srážek a také množství přitékajících splaškových vod na čistírnu odpadních vod. Ta je ve vlastnictví VAK Židlochovicko. Pokud se provoz fotovoltaiky osvědčí jak z ekonomického, tak z technického hlediska, plánují židlochovické vodárny ji využít v dalších objektech.

Ilustrační foto

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři × 5 =