Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Ohře stěhuje bobry od Nechranic

Datum: 07.04.2024

Bobr

Vodohospodáři řeší negativní vliv populace bobra na Lužickém potoce v blízkosti nechranické přehrady, kde kousek od tušimické elektrárny zvedají vodu, což způsobuje problémy u čistírny odpadních vod Severočeských dolů.

Jak informuje Deník, boření hrází nepomohlo. Vodohospodáři proto rozhodli o odchytu a přestěhování bobrů zhruba o dvacet kilometrů na rekultivované území poblíž dolu ČSA nedaleko Komořan na Mostecku. „Kdyby nedocházelo k zatápění technologických částí čističky, tak v místě nijak nevadí. Koryto potoka je ve strmém údolíčku, voda se nikam nerozlévá,“ vysvětlila mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová. Vodohospodáři však bobra nevnímají jako škůdce, jindy totiž dokáže zadržováním vody prospívat přírodě.

Na stěhování bobrů se podílela Severní energetická. Bez jejího souhlasu by převoz nebyl možný. Odchyt zvířat probíhá s maximální ohleduplností. Bobr evropský je chráněný zákonem, v Česku se jeho populace v posledních letech množí. Vodohospodáři také budou instalovat sítě, aby se do Lužického potoka již nevrátil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

patnáct − 13 =