Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Ohře obnovilo stavební práce na Nechranicích

Datum: 24.02.2024

nechranice

Po zimní technologické přestávce Povodí Ohře obnovilo stavební práce na pravém krajním poli bezpečnostního přelivu vodního díla Nechranice, kde vyměňuje regulační uzávěr. Stojí za tím zvýšení povodňové ochrany především území Ohře od nádrže po soutok s Labem.

„Na bezpečnostním přelivu jsme v roce 2004 upravili střední pole, kde jsme původní uzávěr vyměnili za zdvižný segmentový, čímž došlo ke snížení nivelety přelivného prahu o pět metrů. Díky této úpravě můžeme případnou povodeň v nádrži efektivně transformovat již v zásobním prostoru. Krajní pole budou osazena klapkovými uzávěry, které umožní jemnější manipulaci s odtokem a hradící výškou zvýší retenční ovladatelný prostor o dalších 15 milionů kubíků vody, aniž by se zasahovalo do zásobního prostoru. Levé pole jsme dokončili v listopadu 2020 a je plně v provozu,“ informuje Povodí Ohře v tiskové zprávě.

Nádrž Nechranice na Ohři, takzvané Severočeské moře, jak se dílu přezdívá, bylo vybudováno v trojúhelníku měst Kadaň, Chomutov a Žatec v letech 1961 až 1968. Přehrada je držitelkou jednoho unikátu: její sypaná hráz je široká devět metrů, vysoká více než 47 metrů a má délku téměř 3,3 kilometru. Pátá největší přehrada v Česku o rozloze 1 338 hektarů je vyhlášeným rybářským revírem a také rájem pro milovníky jachtingu a windsurfingu. Povětrností podmínky pro provozování těchto sportů jsou zde ideální.

Výhodou nádrže je fakt, že je natolik velká a hluboká, že umí vodu v Ohři přirozeně vyčistit, a protože převážnou část roku vytéká voda z nádrže ode dna, tak je její teplota relativně vyrovnaná. Původně byla postavena pro zásobování průmyslu a zemědělství. Později dostala funkce protipovodňové ochrany, regulátora toku a rekreační využití.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

20 + devět =