Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Brno otevřelo Vodojemy Žlutý kopec

Datum: 26.03.2024

Vodojemy_s_instalací__Pavel_Gabzdyl

Brno za přítomnosti zástupců města slavnostně otevřelo unikátní památku, Vodojemy Žlutý kopec. Investice města za 150 milionů korun zpřístupnila tři podzemní nádrže a veřejný park na povrchu. První návštěvníky TIC Brno (Turistické informační centrum města Brna) přivítalo od 22. do 24. března, kdy byl připraven bohatý vizuální program. Poté je veřejnost bude moci navštívit vždy od středy do neděle.

„Vodojemy prošly citlivou rekonstrukcí pod vedením architekta Davida Prudíka, která mimo jiné dva z nich zpřístupnila bezbariérově. Již od provizorního otevření prvního z nich v roce 2020 jsou jednou z nejpoptávanějších turistických památek Brna a vyprodané termíny prohlídek nás utvrzují v tom, že téměř stopadesátimilionová investice byla smysluplná. Stavebně je areál připraven k provozu, aktuálně probíhají prohlídky všech dotčených státních orgánů a čekáme na kolaudaci objektu,” uvedla ještě před otevřením primátorka Markéta Vaňková.

Bezbariérový vstup

Jako návštěvnické centrum bude sloužit bývalý domek strážného, který byl rozebrán a znovu postaven. Centrum nabídne veškeré informace, pokladny, toalety, posezení a výtah, který ústí do nejstaršího, cihlového vodojemu, který nově vybudovaná podzemní chodba propojuje s nejmladším, betonovým vodojemem a umožňuje vstup do těchto dvou nádrží také lidem s pohybovým omezením.

Desítky tisíc zájemců

Vodojemy Žlutý kopec byly postaveny pro posílení vodovodní soustavy rozrůstajícího se Brna postupně v letech 1874, 1894 a 1917 a svému účelu sloužily do roku 1997. Veřejnosti byly poprvé ve zkušebním režimu otevřeny v roce 2020, kdy se staly Turistickou novinkou roku na portálu www.kudyznudy.cz. Až do března 2022 si návštěvníci mohli prohlédnout jen jednu z nádrží, i tak byly prohlídky zcela vyprodány. Na podzim 2022 se po předchozí modernizaci opět otevřel první vodojem a přidal se k němu druhý cihlový vodojem, zároveň započaly práce na zpřístupnění třetího betonového dvojkomorového vodojemu a na rekonstrukci bývalého domku strážného. Od prvního otevření v roce 2020 je přes různá provozní omezení vidělo téměř 32 000 návštěvníků.

Foto: www.ibrno.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dva + 9 =