Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vak Jesenicka se přidávají k osvětě: nenechte vodoměry zamrznout

Datum: 19.12.2023

SmVaK - poničený vodoměr (2)

Ačkoliv má Jesenicko první sníh za sebou a venku to spíše místy vypadá na jaro, vodaři upozorňují, že celá zima, se kterou hrozí poničení vodoměrů mrazem, je teprve před námi.

„Zpozornět by měli ti z vás, kteří mají důležité měřidlo venku nebo v prostorách, kde teplota může spadnout do mínusových hodnot (typicky ve vodoměrné šachtě). Vodoměr v šachtě zakryjte například polystyrenovou deskou nebo jej obalte izolační vatou (nikoli skelnou). V extrémních situacích se doporučuje omotat potrubí i s vodoměrem topným kabelem. Myslete i na sníh, který na jaře bude tát, voda z něj by mohla vodoměr zaplavit a poškodit. Dovolujeme si totiž připomenout, že případnou výměnu vodoměru poškozeného vinou jeho nedostatečné ochrany hradí odběratel společnosti Vak Jesenicka. Každoročně několik takových oprav řešíme,“ zdůrazňují vodaři z Jesenicka.

Keprnický potok jako nový zdroj vody

Firma také na podzim zahájila další významnou investiční akci. Během ní napojí Keprnický potok jako nový zdroj vody pro Úpravnu vody Adolfovice. Na projekt za 127 milionů přispěje 89 miliony Státní fond životního prostředí. „Perfektně to zapadá do strategie naší společnosti, po rekonstrukci úpravny se vrhnout na posilování přítoku surové vody. Ostatně tak nám to vyšlo také z krizového plánu připraveného kvůli hrozícímu poklesu vydatnosti zdrojů. To se pro někoho možná překvapivě týká i Jesenicka,“ přiblížila ředitelka vodáren Lenka Podhorná.

Rozsáhlá stavba by měla být dokončena do prosince 2025. Součástí je výstavba nového vodojemu o kapacitě jeden tisíc kubíků vody. Oblast si významně pojistí spolehlivost dodávek pitné vody do vodovodu na trase Jeseník – Mikulovice pro patnáct tisíc obyvatel. Ze 70 % náklady uhradí dotace Státního fondu životního prostředí ČR. Vak Jesenicka letos vloží do vodárenské infrastruktury 67 milionů. Částka zahrnuje strategické projekty rozvíjející kvalitu služeb, opravy zajišťující provozuschopnost vodovodní a odpadní sítě a přípravu akcí jdoucích za delší časový horizont.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtrnáct − šest =