Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Světový den vody 2022 u členů SOVAK ČR

Datum: 17.03.2022

Vodarna-Podoli-cerven-2021-IMG_6124-scaled

Letošní Světový den vody (SDV) připadá na 22. března a proběhne pod mottem „Podzemní voda je neviditelná, ale její dopad je viditelný všude“. SOVAK ČR zjišťoval u svých členů, jaké akce k SDV pořádají.

ČEVAK: ČEVAK zve na Den otevřených dveří v sobotu 26. března společnost na Čistírně odpadních vod České Budějovice. Registrace na akci není zapotřebí. Časy exkurzí budou 9.30, 11.00, 13.00 a 14.30.

Královéhradecká provozní: KHP zve do interaktivní expozice o vodárenství VODOVOD, která se nachází v areálu společností Královéhradecká provozní, a Vodovody a kanalizace Hradec Králové, na adrese Víta Nejedlého 893 v Hradci Králové. K dispozici je návštěvníkům zdarma. Exkurze probíhají po předchozí domluvě na e-mailu vodovodov@khp.cz.

Pražské vodovody a kanalizace: PVK tradičně oslaví Světový den vody v Muzeu pražského vodárenství v Podolské vodárně. Vstup je zdarma a návštěvníci mohou dorazit v sobotu 19. března od 9 do 17 hodin. Je třeba se zaregistrovat přes webové stránky PVK. Prohlídky budou začínat vždy v celou hodinu a na každou z nich může přijít pouze 35 osob.

Ostravské vodárny a kanalizace: U příležitosti SDV probíhá ekologický projekt Hledej pramen vody 2022. V problematice ekologie a šetrného přístupu k životnímu prostředí usiluje OVAK o osvětu zejména mezi dětmi a jejich prostřednictvím také rodiči. V souhrnu již 20 let pořádá ekologické klání, nazvané Hledej pramen vody, ve kterém interaktivní formou pomáhá utvářet EKOpohled dětí 4. a 5. tříd základních škol. Žáci se v něm dovídají informace o vodě v přírodě a učí se větší všímavosti, která umožňuje tento cenný přírodní zdroj chránit. Ke Světovému dni vody OVAK zveřejní termíny prohlídek do svého mini muzea Babylon – Historie ostravského vodárenství. Rezervace probíhají na webové stránce OVAK.

VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, Brněnské vodárny a kanalizace: Vodohospodáři, starostové a další odborníci z jižní Moravy a Kraje Vysočina si SDV připomenou na slavnostním setkání, které se uskuteční ve středu 6. dubna v Rozdrojovicích.  Akce je organizovaná vodohospodáři sdruženými do Rady povodí Svratky a organizují ji společně VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, Brněnské vodárny a kanalizace, Povodí Moravy a Vírský oblastní vodovod.

VODÁRNA PLZEŇ: Na 19. března od 10 do 16 hodin jsou plánovány komentované prohlídky provozu a úpravny vody (Malostranská ul.) i čistírny odpadních vod (Jateční ul.) a řada aktivit zaměřených především na děti. V současné chvíli je již kapacita prohlídek obsazena, ale je možné přijít na Malostranskou ulici, kde budou připraveny atrakce pro děti, opékání buřtů, hasičské a popelářské auto a maskot Bonifác.

Vodohospodářská a obchodní společnost: VOS pořádá Den otevřených dveří pro veřejnost dne 22. března 2022 od 16–18 hod. Otevřeno budou mít čistírny odpadních vod v Jičíně, Hořicích a Staré Pace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna × pět =