Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Mexico City bojuje s nedostatkem vody, přijde Den nula?

Datum: 01.03.2024

MEXICO-CITY-WATER-SHORTAGE-3

Více než dvacetimilionová megalopole Mexico City dlouhodobě bojuje s nedostatkem vody. V současnosti hrozí, že některé čtvrti zůstanou úplně na suchu. Informuje o tom například Český rozhlas.

Zemi několik let sužuje sucho, vodovodní síť je místy v havarijním stavu. Metropole se navíc propadá o půl metru ročně, což souvisí s úbytkem podzemní vody. V celé aglomeraci kolem hlavního města Mexico City žije téměř 25 milionů lidí a mají tam pouze dva zdroje vody.

Jedná se o podzemní téměř vyčerpaný zdroj a systém přehrad na řece Cutzamala, který je na tom rovněž vlivem změny klimatu špatně. Objem vody v rezervoárech je na historickém minimu. Podle mexických expertů může už v létě nastat takzvaný Den nula, kdy dojde voda v částech města úplně. V Mexico City jsou navíc obrovské sociální rozdíly mezi jednotlivými čtvrtěmi.

Ačkoliv v bohatších částech situace není kritická, ve východních chudinských čtvrtích je stav o poznání dramatičtější. Úřady také zakázaly čerpání vody z podzemních nádrží a omezují dodávky. Některé části zásobují cisterny. Lidé navíc musí vodu recyklovat.

Neutěšený stav rezonuje politickým  prostředím. Prezident Andrés Manuel López Obrador sice ujišťuje, že vláda vodní zdroje řeší, ale starosta Martí Batres Guadarrama označuje hrozící Den nula jako dezinformaci a obvinil z jejího šíření opozici.

Foto: The Weather Channel 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři × tři =