Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Deště ukončily půdní sucho

Datum: 16.08.2023

deste

Intenzivní deště za poslední dva týdny dokázaly nasytit půdu v České republice do jednoho metru. Ukončily tak několikatýdenní půdní sucho. Nasycená je jak svrchní vrstva do 40 centimetrů, tak na většině území také spodní vrstva do jednoho metru. Na základě informací portálu Intersucho.cz to uvedl Český rozhlas.

V současnosti je na 99 procentech území stejně nebo více vody v půdě, než bylo v průměru v letech 1961 až 2010. Podle portálu Intersucho.cz z předpovědi na dalších devět dnů vyplývá, že by dobrá vláhová situace měla vydržet na většině území i přes to, že by mělo panovat suché počasí s teplotami okolo 30 stupňů Celsia.

„Po vydatných deštích je půda stále hodně nasycena a ani další prakticky desetidenní suché období s vyššími teplotami nezpůsobí, že by se hodnoty půdní vlhkosti dostávaly do výraznějšího deficitu. Nebudeme pozorovat půdní sucho, i když svrchní vrstva bude již sušší,“ uvedli vědci.

Nejčastěji spadlo 15 až 35 milimetrů srážek, v Jeseníkách a Orlických horách to bylo přes 100 milimetrů, v Beskydech okolo 60 milimetrů. V blízkosti Prahy, v Podkrušnohoří a místy na Šumavě se nicméně částečně projevuje sucho ve spodní vrstvě půdy. Jedná se však o relativní stav vztažený k průměru.

Maximálně padesátiprocentní nasycenost vykazuje téměř celá jižní Morava a jihozápadní část Vysočiny, Středočeský a Ústecký kraj, velká část jižních Čech a Plzeňského kraje. Podle vědců jde v tomto ročním období o standardní stav.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

jedna + jedenáct =