Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

9,4 milionu mezi akcionáře VAK Beroun

Datum: 06.02.2024

VAK Beroun

Valná hromada akcionářů VAK Beroun uzavřela uplynulý hospodářský rok. Akcionáři na ní rozhodovali o rozdělení téměř 44 milionů. Výsledek potvrdil návrh představenstva a hlavních akcionářů; mezi akcionáře se rozdělí 9,4 milionu, přičemž ve společnosti zůstane přes 34 milionů nerozděleného zisku. Část opět zamířila na charitativní účely.

„Jen do obnovy vodohospodářských zařízení investujeme ročně kolem 90 miliónů korun. Nerozdělený zisk potřebujeme na plnění plánu obnovy, protože odpisy majetku nejsou dostatečné. Aktuální plán počítá s investicemi 106 milionů. Ceny ve stavebnictví za posledních několik let narostly až o 30 procent. Proto již nyní jednáme o možnosti navýšit plán investic na příští rok, abychom zohlednili inflaci,“ říká ředitel berounských vodáren Jiří Paul.

Zefektivnění provozu čistíren

Společnost bude letos investovat zhruba 25 milionů do výstavby přivaděče odpadních vod ze Zdic do Králova Dvora. Novinkou je také rušení provozu zdické čistírny odpadních vod. Voda ze Zdic se bude nově čistit v Berouně. Náklady se budou pohybovat kolem 50 milionů. VAK Beroun už zrušily jednu čistírnu v Komárově. Odpadní vody se nyní čistí v Hořovicích. Centralizací se podle vodařů šetří jak provozní náklady, tak náklady na obnovu a rekonstrukci.

Druhou významnou investicí je výměna sítí na hořovickém Žižkově. I ta si vyžádá v součtu téměř 50 milionů, z toho dvacet v letošním roce. Na plánované výměny vodovodů a kanalizací v Komárově, Hudlicích, Berouně a Jinočanech bude vynaloženo dalších více než 20 milionů.

60 tisíc pro charitu

Berounští akcionáři znovu podpořili charitu. Mezi Charitu Beroun, Klub Zvonek a Svaz tělesně postižených v Hořovicích rozdělili ze zisku 60 tisíc korun. VAK Beroun jsou největší vodárenskou společností v regionech Berounska, Hořovicka, Prahy-západ a Prahy-východ, kde vlastní a provozuje vodohospodářský majetek v téměř 50 obcích. Zároveň provozuje majetek dalších více než 60 vlastníků – obcí. Pitnou vodou zásobuje 125 tisíc obyvatel a téměř 115 tisíc obyvatel využívá její služby odvádění odpadních vod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

devatenáct − 6 =