Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Desetiprocentní zdražení vody na Jičínsku

Datum: 12.01.2024

Jicin-kasna

Obyvatelé Jičínska si od ledna připlatí za kubík vody zhruba 11 korun, nově zaplatí 106,34 korun za metr krychlový. Podle jičínské vodohospodářské společnosti (VOS Jičín) bylo navýšení cen nevyhnutelné. Promítá se do nich především růst cen energie a míra inflace.

„Tento plán vznikal v době stále nejisté ekonomické situace, tudíž se nám hůře předpokládají nákladové položky. Už nyní s jistotou víme, že nám markantně vzrostou náklady na energie. U dodavatele elektřiny nám skončila tříletá fixace, díky které jsme měli ceny velmi nízko,“ říká předseda představenstva vodáren a starosta Jičína Jan Malý. VOS plánuje letos investovat zhruba 63 milionů korun do vodárenské infrastruktury.

„Dlouhodobým cílem společnosti je držet vyrovnané hospodaření a dále obnovovat infrastrukturu. Akcionáři si nevyplácí žádné dividendy a veškerý zisk jde zpět do investic. Zvýšení ceny reflektuje toto rozhodnutí. V posledních letech jsme významně investovali, máme opravenu velkou část technických zařízení. Dle strategického plánu chceme postupně opravovat další rozvody i vodárenská zařízení,“ vysvětluje ředitel VOS Richard Smutný.

Jeden komentář k “Desetiprocentní zdražení vody na Jičínsku

  1. Katka napsal:

    Desetiprocentní zdražení vody na Jičínsku je opravdu nepříjemná zpráva, která ovlivní hodně lidí. Zdá se, že zvyšování cen vody je trendem, který se šíří po celé republice. U nás jdou ceny vody, taky na horu, ale alespoň nedávno obec objednala firmu na internetových stránkách https://euroclean.cz/, která se stará o úpravu vody pro průmysl a domácnosti. Teď nám teče z kohoutku chutná pitná voda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

5 + dvacet =