Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Witkowitz Atomica bojuje o indický trh

Datum: 25.01.2024

n-04

Ostravská technologická společnost Witkowitz Atomica se na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu dohodla na spolupráci s indickým státem Maháráštra, jehož představitele zaujal projekt modulárního jaderného reaktoru, čistírna odpadních vod či bioplynová stanice.

„Maháráštra je nejbohatší indický svazový stát s hlavním městem Bombají a 126 miliony obyvatel. Pro skupinu Witkowitz dohoda s jeho vládou představuje příležitost vstoupit na zajímavý indický trh,“ cituje týdeník Hrot předsedu představenstva Witkowitz Atomica Davida Chroboka. Mezi zástupci státu Maháráštra byl premiér Eknath Shinde, ministr průmyslu Uday Samant či šéf společnosti Maharashtra Industrial Development Corporation Vipin Šarma.

Ostravská společnost zaujala Indy zejména modulárním reaktorem DAVID SMR. „Je využitelný jak v energetice, tak v teplárenství, při výrobě vodíku a odsolování mořské vody, ale především snadno uplatnitelný v různých podmínkách kdekoli na světě. Na nižší úrovni je snadno přepravitelný, vybudovatelný a servisovatelný i v lokalitách bez rozvinuté infrastruktury,“ vysvětluje místopředseda představenstva Martin Groch. Indové vidí spolupráci také v budování čistíren odpadních vod, díky kterým budou vytvořena nová pracovní místa či podpořena zelená energie.

Foto: Návrh modulárního jaderného reaktoru DAVID SMR | foto WITKOWITZ Atomica

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + třináct =