Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Vodní elektrárna Lipno zve k návštěvě

Datum: 19.01.2024

Lipno-uvnitr-navsteva

Během sedmi víkendů v únoru a březnu se budou moci zájemci zdarma podívat 160 metrů pod hladinu Lipenské nádrže, do útrob unikátní vodní elektrárny Lipno I.

Exkurze se mohou zúčastnit maximálně šestičlenné skupiny předem registrovaných návštěvníků. Celkově ČEZ připravil 112 prohlídek s kapacitou 672 míst. První termín je stanoven na 3. února. „Po skončení loňských prohlídek jsme v říjnu avizovali, že bychom v nich rádi pokračovali také v roce 2024. Jsme rádi, že provozní situace elektrárny to umožňuje a že i letos se budou moci zájemci během února a března podívat do útrob nejvýkonnější vodní elektrárny Vltavské kaskády,“ uvedla vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

Pozor na strach z výšek a uzavřených prostor

Exkurze trvá zhruba 90 minut a lidé se v doprovodu průvodkyň dostanou například k turbínám a generátorům nebo třeba k tříkilometrovému tunelu, kterým voda elektrárnu opouští poté, co vyrobila bezemisní elektřinu. Zúčastnit se mohou jen předem registrovaní návštěvníci starší 15 let. ČEZ zároveň upozorňuje, že by měli být v dobré fyzické kondici a netrpět obavami z výšek a uzavřených prostor.

Nejvýkonnější zdroj Vltavské kaskády

Elektrárna podle přízně počasí vyrobí ročně energii pro více než 30 tisíc jihočeských domácností. Je nejvýkonnějším zdrojem tzv. Vltavské kaskády, 1 kWh bezemisní elektřiny vyrobí z pouhých 2,7 kubíku vody. Díky rychlému najetí na plný výkon 138 MW do 2,5 minuty a dálkovému ovládání významně pomáhá regulovat českou energetickou síť. Lipenská elektrárna prošla v letech 2012-2017 rozsáhlou modernizací za 400 milionů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

18 − 13 =