Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Oprava významné čerpací stanice u Českých Budějovic

Datum: 15.12.2022

size3-16709266046124-2-vodarensky-svaz-opravil-za-56-milionu-dulezitou-cerpaci-stanici-u-ceskych-budejovic

Rozsáhlá modernizace čerpací stanice na Hosíně u Českých Budějovic je u konce. Jihočeský vodárenský svaz za ni zaplatil přes 56 milionů. Stanicí ročně proteče pět milionů kubíků pitné vody na Táborsko a Jindřichohradecko. 

Technologie čerpací stanice již byla na hranici životnosti a bylo nutné ji opravit. Práce byly rozděleny do pěti etap. „Šlo o náročnou modernizaci, zahrnující stavební a technologickou část objektu. Složitější o to, že jsme ani na moment nepřerušili její provoz,“ uvedl ředitel a předseda představenstva Jihočeského vodárenského svazu Antonín Princ.

Svaz nechal vyměnit a upravit hlavní čerpadla, která přepraví až 550 litrů pitné vody za vteřinu. Díky tomu došlo jak k posílení bezpečnosti, tak ke stabilitě provozu. „Ze tří osazených čerpadel přepravuje vodu jedno a zbylá dvě tvoří dvousetprocentní zálohu pro případ poruchy hlavního čerpadla. Opatření tedy zohledňují současné nároky na provoz a přispívají k bezproblémovým dodávkám pitné vody do soustavy,“ řekl technický náměstek Luděk Kroupa.

Jihočeský vodárenský svaz je zájmovým sdružením 267 měst a obcí. Založen byl v květnu 1993 a dnes vlastní a provozuje Vodárenskou soustavu jižní Čechy. Ta je jednou z nejrozsáhlejších u nás a tvoří hlavní zdroj pitné vody pro většinu obyvatel regionu. Ve více než 170 městech a obcích na rozloze 6 300 kilometrů čtverečních zásobuje na 400 tisíc lidí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvanáct + 11 =