Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Valašské Meziříčí: Monitorovací stanice na Bečvě se osvědčila

Datum: 27.04.2023

Monitorovaci_stanice-Becva

Od června 2022 speciální stanice Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka nepřetržitě monitoruje kvalitu vody v Bečvě pod Valašským Meziříčím. Zástupci ústavu se v dubnu sešli s vedením města a vyhodnotili dosavadní provoz. Řeší se také další financování. 

„Na začátku bylo dohodnuto, že výzkumný ústav bude plně zajišťovat roční nepřetržité měření kvality vody v řece za pomoci velmi citlivých mikroorganismů – perlooček. Z dosavadních výsledků můžeme říci, že stanice funguje, jak má, a neznamenali jsme žádné výrazné zhoršení kvality vody. Naopak perloočky neboli dafnie se v měřicím prostředí dokonce začaly množit,“ zhodnotil dosavadní provoz ředitel VÚV TGM Tomáš Fojtík.

Město vnímá zprávu pozitivně. „I když monitorovací stanice nedokáže odhalit viníka tehdejší katastrofy, její provoz má rozhodně smysl. Nepřetržitý dohled nad kvalitou vody v řece je zároveň zdviženým prstem pro všechny případné znečišťovatele. Proto má rozhodně smysl v tomto na území České republiky ojedinělém projektu pokračovat,“ řekl starosta Robert Stržínek.

V řešení zůstává další financování provozu. „Proti původním předpokladům, kdy VÚV odhadoval roční náklady na provoz v řádech nižších stovek tisíc, se dnes bavíme o bezmála milionu korun. Vnímáme však také jednoznačný preventivní přínos tohoto systému, neboť odpadní vody do Bečvy vypouští celá řada podniků nejen v našem městě, ale také v Rožnově pod Radhoštěm nebo Vsetíně. Proto je na místě, bavit se o možnostech víceúrovňového financování dalšího provozu monitorovací stanice například s podporou Zlínského a Olomouckého kraje či sousedních obcí s rozšířenou působností,“ doplnil Stržínek.

Foto: Spuštění provozu stanice v roce 2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

12 + tři =