Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

VaK Pardubice: generovaný zisk pro rozvoj vodárenské infrastruktury

Datum: 06.12.2023

VAK-Pardubice

Voda bude v roce 2024 na Pardubicku dražší. Vodárny to vysvětlují pokračujícím nárůstem výdajů na modernizaci infrastruktury a dodržováním nových environmentálních standardů, provozních nákladů, ale i ze zákona nařízeným plněním fondu obnovy infrastruktury.

S novelizací zákona o DPH, která od ledna 2024 zvyšuje sazbu vodného a stočného z 10 % na 12 %, bude upravena cena vodného a stočného. Pro konečného spotřebitele budou od ledna platit následující ceny vodného a stočného za kubík vody: Cena vodného za kubík vody bude 74,56 Kč a cena stočného 73,77 Kč včetně DPH. Celková cena za vodné a stočné bude tedy v příštím roce 148,33 Kč za kubík vody, přičemž sociálně únosná cena je vypočtena pro Pardubický kraj na 174,51 Kč za kubík. Čtyřčlenná rodina si při průměrné spotřebě připlatí několik desítek korun měsíčně.

Generovaný zisk firma využívá pro rozvoj vodárenské infrastruktury. Jde například o propojení vodovodního přivaděče Čermná nad Orlicí a Horní Jelení, které zajistí důležité posílení zásobování pitnou vodou na Holicku, nebo propojení Chvaletic a Hlavečníku na Přelouč. Vodárny v roce 2022 dokončily i rozsáhlou modernizaci úpravny vody v Hrobicích za 600 milionů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × 4 =