Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

SmVaK Ostrava: miliarda do infrastruktury a zdražení o 12 %

Datum: 02.12.2023

SmVaK_Ostrava-HQ

Představenstvo Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava schválilo novou výši vodného a stočného, cena se od ledna 2024 zvýší o 12 %. Podle mluvčího Marka Síbrta se v novém ceníku odráží aktuální ekonomická situace ovlivněná inflací, která se projevuje prakticky ve všech oblastech fungování společnosti, a nárůst DPH o 2 %. V příštím roce společnost plánuje alokovat do infrastruktury více než miliardu.

Nová cena za odběr pitné vody (vodné) pro zákazníky na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku bude činit 67,19 korun za metr krychlový včetně 12% DPH, cena za odvádění a čištění odpadních vod bude nově 65,56 korun včetně DPH. U vodného představuje meziroční rozdíl 7,20 koruny (12 %), u stočného 7,03 koruny (12,01 %). Souhrnně jde o 14,22 koruny, tedy 12,01 % včetně 12% DPH. Souhrnně činí nové vodné a stočné 132,75 korun včetně 12% DPH. Nové ceny nepřekračují sociálně únosnou cenu vody, kterou Státní fond životního prostředí ČR stanovil pro Moravskoslezský kraj na rok 2024 na 165,39 korun za metr krychlový (při zohlednění 12% DPH).

Cíl zůstává stejný: vysoký standard služeb

„V ceně se odráží zvýšené náklady na opravy a obnovu vodohospodářské infrastruktury, kde se projevila vysoká inflace v podobě vysokých cen materiálu, zařízení, technologií a stavebních prací, nebo náklady v personální oblasti. Musíme také reflektovat nárůst DPH o dva procentní body. Naším cílem nadále zůstává poskytovat zákazníkům vysoce kvalitní služby v požadovaném rozsahu za přiměřenou cenu odrážející náklady na jejich poskytování. Nadále zůstáváme výrazně pod úrovní sociálně únosné ceny stanovené pro příští rok pro náš kraj,“ vysvětluje generální ředitel společnosti SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

Miliardové investice do rozvoje infrastruktury

SmVaK Ostrava dále pokračují v dlouhodobém plánu obnovy vodárenské infrastruktury. V příštím roce částka překročí miliardu korun. Meziročně jde téměř o sedmdesátimilionové navýšení finančních prostředků mířících do obnovy a rozvoje majetku. Téměř 462 milionů korun poputuje do oblasti kanalizací a čistíren odpadních vod, více než 303 milionů do vodovodních sítí a 243 milionů do páteřního výrobního a distribučního systému pro dodávky pitné vody v regionu – Ostravského oblastního vodovodu. Společnost za posledních deset let proinvestovala téměř 8 miliard.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deset − sedm =