Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Někde zdraží voda pouze do pěti procent

Datum: 28.11.2021

kalkulacka

Jak uvedly kurzy.cz, znamená to, že zdražení vody zaostane za obecnou inflací, odhadovanou pro příští rok v rozmezí od 5,5 do 6,5 procenta. Letos v říjnu podle ČSÚ narůstala cena vodného a stočného napříč ČR meziročně o 5,5 procenta. Tuzemské domácnosti se musí připravit převážně na zrychlení zdražování vody.

Například ve Vyškově zdraží vodné a stočné v roce 2022 meziročně o 3,9 procenta, jak vyplývá z již schváleného výměru. Odběratelé zaplatí bez jednoho haléře sto korun za metr krychlový. Českobudějovická rada města zase schválila navýšení čítající 3,8 procenta.

„Meziroční nárůst ceny pro vodné a stočné je 3,84 procenta, tedy vyjádřeno v absolutní výši o 2,88 korun za metr krychlový. Celková cena je v součtu 78 korun za metr krychlový, tedy 70,91 korun plus platná sazba DPH. Pevná složka vodného a stočného se nemění,“ informovala mluvčí radnice Jitka Welzlová.

V Brně zdraží stočné o 1,90 koruny. Ceny rostou v Brně každoročně obvykle v rozmezí mezi jednou a pěti korunami za metr krychlový. Denně spotřebuje obyvatel města v průměru 107 litrů vody, což představuje 39 metrů krychlových za rok.

„Zachování vodného a jen nepatrný nárůst stočného jsou možné díky systematické péči o infrastrukturu, udržitelnému přístupu a inovacím Brněnských vodáren a kanalizací, které dlouhodobě patří mezi lídry ve snižování ztrát nejen v České republice, ale také v evropském měřítku,“ uvedl generální ředitel BVK Jakub Kožnárek.

Jeden komentář k “Někde zdraží voda pouze do pěti procent

  1. Anna napsal:

    Pouze do 5%? To není zrovna málo. Každé zdražení je špatné, i když se zdá, že je to jen o pár korun. Ono se to naskládá. To není jen voda, ale hlavně elektřina, jídlo, benzín… Prostě všechno. Jsem ráda, že jsme alespoň vychytali topení. Máme tepelné čerpadlo a než jsme si ho koupili, tak nám byla doporučená kalkulačka úspor za vytápění na https://mastertherm.cz/tepelne-cerpadlo/uspory/ , abychom si nejdřív všechno v klidu propočítali.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

4 × tři =