Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Den otevřených dveří ve Future Tower

Datum: 14.10.2023

Future_Tower

Ve čtvrtek 19. října od 13.00 mají zájemci v rámci Dne otevřených dveří možnost navštívit zrekonstruovaný vodojem v areálu vodáren v Kladně, Future Tower. Na prohlídku zvou Středočeské vodárny.

Nevyužívaná věž starého kladenského vodojemu z roku 1933 prošla v letech 2017–2019 ojedinělou přestavbou za více než 100 milionů korun a dnes znovu slouží lidem. Jedná se o první vodojem v republice postavený celý ze železa a obezděný cihlovým zdivem, jehož citlivá rekonstrukce bodovala i v soutěži Stavba roku 2020.

První funkcí moderního vodojemu je hi-tech dispečink pro infrastrukturu, která zásobuje vodou přes 290 tisíc lidí okresů Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ a Rakovník. Kromě běžného ovládání této infrastruktury je dispečink dimenzován na zvládání krizových situací, například déletrvajícího sucha, či naopak povodní. Druhou velkou prací, kterou vodojem vykonává, je ochrana vodárenské infrastruktury před kyberútoky zvenčí. Část věže slouží jako centrum kybernetické bezpečnosti pro všechny vodárenské společnosti Veolie.

Věž však neplní pouze funkci řídicího střediska. Celý projekt byl od začátku koncipován tak, aby věž sloužila i široké veřejnosti. V pátém patře najdou návštěvníci dvě moderní expozice. První z expozic je věnována příběhu vody – procesu získávání a dodávky pitné vody, jejímu využití a následnému vyčištění odpadní vody před jejím vrácením do přírodního koloběhu. Druhá expozice návštěvníkům nabídne nahlédnutí do života ve vodě a kolem vody, věnuje se složitostem i krásám vodních ekosystémů a ochraně vodní flóry a fauny. V nejvyšším patře vodojemu také vznikla pod ocelovým krovem panoramatická zasedací místnost s výhledem.

Vzhledem k omezeným kapacitám (30 osob na 1 prohlídku) je nutné se na prohlídku zaregistrovat, a to v následujících 5 možných časech: 13.00, 13.45, 14.30, 15.15 a 16.00. V případě zájmu posílejte své rezervace na email: dagmar.rakosnikova@svas.cz. Do názvu emailu napište text: Rezervace FT. Dále uveďte, prosím, své jméno, počet osob a čas požadované rezervace.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

9 + 2 =