Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

LifeTech odstraní zbytky léčiv z čistírny v Moravském Berouně

Datum: 27.07.2023

Tabletky

Inovátorský podnik LifeTech bude z vody, která odchází z čistírny odpadních vod v Moravském Berouně, odstraňovat zbytky léčiv. Hlavním cílem projektu je, aby se jejich množství ve vodě, která je z provozu vypouštěna na území vodohospodářského ochranného pásma s prameny minerální vody Ondrášovka, snížily o minimálně 90 procent. Uvedl to deník Právo.

Zbytky léčiv se objevují v odpadní vodě v nezměněné formě, nebo ve formě metabolitů prostřednictvím stolice a moči. Těmito látkami je následně kontaminována podzemní a pitná voda. Látky se do životního prostředí dostávají rovněž průsakem ze skládek, z chovu hospodářských zvířat, včelařství nebo z pěstování ovoce, zeleniny.

„Češi každý rok zkonzumují tuny léků. Pouze léků na cholesterol a krevní tlak se spotřebuje více než deset tun. Další tuny farmak představují například ibuprofen, diklofenak, aspirin, nebo acylpyrin,“ říká ředitel a majitel společnosti Lifetech Jiří Dřímal. V čistírně v Moravském Berouně již byla do testovacího provozu zavedena technologie, díky které jsou z vody odstraňovány zbytky pesticidů a léčiv. Technologie pracuje bez jakékoliv chemie.

LifeTech je inovativní rodinný podnik v oblasti ultrafialového světla, generátorů ozonu, ozonu, UV technologie a zařízení AOP. Společnost má vlastní vývojové oddělení a spolupracuje například s univerzitami z Německa, Nizozemska, Francie, Švýcarska, Velké Británie, USA a České republiky na vývoji nových zařízení a technologií.

Foto: odpady-online.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

dvanáct + tři =