Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Druhá etapa modernizace infrastruktury v centru Loun

Datum: 08.03.2024

Louny, pozdně gotická Žatecká brána z r. 1500

Severočeská vodárenská společnost (SVS) připravuje další etapu rekonstrukce vodovodu a kanalizace v centru Loun. Výkopy se dále objeví v ulici Beneše z Loun. Deník však upozorňuje, že nesedí termín zahájení. Město sice uvedlo, že práce začnou 15. března, podle SVS to bude později.

„Práce na rekonstrukci potrvají od 15. března do 31. května. Od 15. března do 25. března bude také uzavřena Pivovarská ulice kvůli nutnému napojení kanalizace, průjezd centrem ve směru od Žatecké brány nebude možný. Od 25. března by mělo být centrum průjezdné Pivovarskou ulicí, která bude fungovat jako obousměrná trasa po celou dobu rekonstrukce. Z tohoto důvodu bude platit po celé délce ulice zákaz zastavení,“ informovala lounská radnice.

Deník ale uvádí, že SVS v současnosti nemá podepsanou smlouvu se zhotovitelem. „Akce je v této chvíli v soutěžní fázi, přibližně do konce března plánujeme podepsat smlouvu o dílo s vybraným uchazečem,“ sdělil mluvčí vodařů Mario Böhme. Práce podle něj potrvají déle, než avizuje město. Skončit by zřejmě měly na konci léta.

Investice do vodárenství překročí dvě miliardy

„Pro rok 2024 máme pro obnovu majetku naplánováno 125 investičních akcí a u strategických investic 28 staveb,“ upřesnil na začátku roku generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Mezi největší zahajované akce patří například rekonstrukce úpravny vody Hradiště na Chomutovsku, která bude stát více než 500 milionů korun, nebo přivaděč Hrádek nad Nisou za 400 milionů korun, jenž je součástí projektu řešícího zásobování oblasti postižené důlní činností dolu Turów.

„Spravovat odpovědně majetek v hodnotě přes 100 miliard korun, který zajišťuje zásobování pitnou vodou pro desetinu republiky, znamená ročně investovat alespoň dvě procenta této hodnoty. V posledních letech se tomu přibližujeme, byť nám investice prodražují zvýšené náklady na stavební materiál i práce, ceny energií, inflace a podobně. Daří se nicméně stále lépe využívat dotace, ať už ze zdrojů národních, nebo z operačních programů EU,“ dodal Špičák.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − patnáct =