Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Výstava Udržitelnost a civilizace na pražské Kampě, partnerem PVK

Datum: 19.05.2023

Vystava-Udrzitelnost-civilizace

Třetí z cyklu autorských výstav profesora Miroslava Bárty si můžete do konce června prohlédnout na pražské Kampě. Hlavní myšlenkou je poukázat, že naše civilizace nedokáže většinu toho, co vyrobí, vrátit zpět do přírody nebo recyklovat. Na 39 panelech se autoři věnují pojmům, jako jsou oběhová ekonomika, recyklace uměle vyrobených materiálů.

Akce vznikla pod záštitou rektorky Univerzity Karlovy a ministerstva průmyslu a obchodu. Slavnostní zahájení proběhlo pod záštitou primátora Prahy. Jedním z partnerů jsou Pražské vodovody a kanalizace. „Po několik generací jsme si užívali vodního a energetického blahobytu. Nyní si začínám uvědomovat, že blahobyt není pouze otázkou ekonomické prosperity a možnosti si něco koupit. Příroda a planeta nám začínají ukazovat, že zdroje jsou omezené a stále vzácnější. Bez vody a energie žít nemůžeme, a je nesmírně důležité si to připomínat s ohledem na naše děti a následující generace. My musíme investovat, my musíme hledat řešení, my se musíme chovat zodpovědně, aby naše děti mohly žít,“ říká generální ředitel Petr Mrkos.

Podle Miroslava Bárty myšlenka udržitelnosti v této výstavě představuje především vizi fungování světa a každého z nás, která nás může nasměřovat k lepšímu, čistšímu a udržitelnějšímu světu. „My jsme první civilizace, která je v mnoha ohledech celoplanetární ve smyslu pohybu kapitálu, informací i výrobků. Celoplanetární jsou i naše problémy. Abychom je zvládli a abychom dosáhli udržitelného způsobu našeho života, potřebujeme vizi a spolupráci nás všech,“ říká Bárta z Českého egyptologického ústavu FF UK. Výstavu v těsné blízkosti Karlova mostu si můžete prohlédnout do konce června, díky nasvícení panely na solární energii i ve večerních hodinách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

šestnáct + 18 =