Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

V Bečvě opět tuny ryb

Datum: 16.09.2021

img_0975_200924-165953_tzr

S dalším zarybňováním se počítá také v následujících letech. Obnova řeky by podle rybářů mohla trvat kratší dobu, než původně očekávali. Pro návrat do života jim nicméně chybí proudní ryby, kterých je nedostatek, řekl ČTK předseda Územního svazu rybářů pro Severní Moravu a Slezsko Pavel Kocián. Informovaly o tom České noviny.

Loni rybáři z řeky vylovili 40 tun uhynulých ryb. Podle dnešních odhadů to bylo jen 60 procent všech uhynulých ryb. „Ta řeka má obrovskou reprodukční schopnost. Dokáže si po takových zvěrstvech pomoci sama, samozřejmě se jí snažíme při tom pomoci. Zarybňování probíhá podle plánů, využíváme prostředky jak z transparentního účtu, tak z příspěvků institucí či darů. Naše úsilí nám  kazí nedostatek násad těchto druhů proudných typů ryb, které nejsou takovým předmětem chovu,” řekl šéf severomoravských rybářů Pavel Kocián.

Zarybnění Bečvy již vyšlo na více než milion korun. Do řeky už rybáři vysadili parmy, mníky, podoustve či ostroretky, ale i cejny. „Je tam plůdek ostroretky, jsou tam roční ryby ostroretky a parmy, podoustve a mníka a v červnu se nám podařilo dovézt 14 000 kusů dvouleté parmy, což je ryba o velikosti 17 centimetrů. Život se pomalu obnovuje. Zhruba polovina uhynulých ryb byla osmi až dvanáctiletých,” doplnil ČTK šéf rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický.

I po roce mají rybáři zkázu stále před očima, přesto doufají, že obnova bude rychlejší, než původně očekávali. „V první fázi to byly pocity zmaru a zoufalství. To bylo něco opravdu strašného. Ta skepse se prohlubovala tím, že já sám jsem se domníval, že řeka se do původního stavu může dostat přibližně za deset let. Teď už věřím, že to bude daleko kratší doba,” doplnil Kocián. Havárie v září 2020 postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Policie v této souvislosti obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího jednatele Oldřicha Havelku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

17 − 16 =