Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Povodí Ohře sleduje na Bílině šíření kontrastní látky

Datum: 14.05.2022

bilina_2

Podnik provádí od jezu Jiřetín po ústí do Labe stopovací zkoušku, kdy do vody vypustí zabarvenou neškodnou látku a sleduje její šíření dál po toku. Cílem je podle něj zahrnout řeku Bílinu do poplachového modelu, který pomůže v případě ekologické havárie rychleji zalarmovat havarijní služby. ČTK o tom informoval Jindřich Hönig, havarijní technik státního podniku Povodí Ohře.

K tomu pokusu jsme vybrali tento úsek, protože je průmyslově nejvíc exponovaný, takže je tam hodně znečišťovatelů, a i starých ekologických zátěží, uvedl Hönig. Blízko se nachází například chemický závod Unipetrol. Na řece se v posledních letech udály desítky ekologických havárií. V roce 2009 do Bílého potoka a do Bíliny unikly pyrolýzní benziny z Unipetrolu. V roce 2017 ze skládky Celio utekly při jejím zahoření hasební vody do Mračného potoka a následně do Bíliny, uvedl příklady Hönig.

Během pokusu se tak do toku nasype kontrastní látka a pomocí devíti čidel, která jsou rovnoměrně rozmístěná po toku, se změří za jak dlouho a v jaké koncentraci se kontrastní látka k čidlům dostane. Data se poté podle Höniga přenesou do poplachového modelu Labe, jmenuje se ALAMO, ten poté dokáže v případě skutečné havárie počítat, jak se znečištění i jeho koncentrace bude v průběhu času měnit, řekl technik. Model funguje také na Labi, Vltavě a německé řece Sála.

„Jde o to, že v případě havárie se do počítačového programu, který je výstupem modelu, zadá místo, čas, břeh a kolik jaké látky uteklo. Model dokáže říct, že na hranicích s Německem bude za čtyři dny a v jaké koncentraci,“ doplnil Hönig. Podle něj se budou díky tomu moct lépe aktivovat havarijní služby. O úniku se také rychleji dozví obyvatelé. Měření se bude ještě dvakrát opakovat. Z aktuálního pokusu vzejdou výsledky při průměrných průtocích, simulovat únik budou technici ještě při nízkých a vysokých průtocích.

Zdroj: Ekolist.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

14 + jedenáct =