Plujte s námi na vlně informací v moři novinek s kapkou relaxu…

Při modernizaci rybníka u Vlašimi se zbortila hráz

Datum: 18.05.2021

V pátek 14. května se zbortila hráz rekonstruovaného Pivovarského rybníka Louňovicích pod Blaníkem. Podle Deníku konstrukce nevydržela nápor přívalu vody, která se do vypuštěné nádrže nahrnula po vydatných deštích. Havárie také vyřadila z provozu důležitou krajskou silnici II/125, která vede po koruně hráze a spojuje Vlašim a Tábor.

„Rybník je kvůli rekonstrukci vypuštěný, ale při čtvrtečním vydatném dešti, kdy jsme v Blanici měli druhý povodňový stupeň, se nádrž znovu naplnila vodou,“ řekl louňovický starosta Václav Fejtek. Nehodu si vysvětloval tak, že při částečném odbagrování usazenin ze dna došlo ke snížení tlaku na konstrukci hráze. Ta si pak začala po odtoku povodňové vody sedat a tím došlo k odtržení chodníku.

„Z bezpečnostních důvodů jsme hráz uzavřeli, i když ještě v sobotu 15. května po silnici auta kyvadlově jezdila,“ vysvětlil v neděli při obhlídce místa starosta. Zatím není jasné, kolik bude stát oprava. S financováním pomůže ministerstvo životního prostředí a možná i ministerstvo zemědělství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

čtyři × 1 =